vineri, 14 iunie, 2024

A apărut Banca de Timp! Tranzacționează ore, în loc de bani – VIDEO

În Italia a apărut o Bancă de Timp. Ideea se bucură de un real succes printre locuitorii comunității în care banca și-a deschis prima unitate. Procedură este una simplă și tot mai mulţi locuitori aplică pentru calitatea de membru a unităţii bancare.

Criza financiară a făcut ca prețul alimentelor să crească într-un mod care îi face pe oameni să facă economii. Nu numai că alimentele au crescut, dar și serviciile. Pe acest lucru mizează şi Banca de Timp.

Ce este Banca de Timp și cum te ajută?

Banca de Timp s-a înfiinţat într-un cartier din Roma, Italia. Membrii unității tranzacționează ore, în loc de bani. În fapte concrete, tu îți oferi o oră din viață pentru a ajuta un om, și beneficiezi de ajutor de o oră. Așadar, dacă ești zidar şi vrei să ajuți un violonist, timpul petrecut în casa omului ți-l vei recupera ulterior dacă vei avea și tu la rându-i nevoie de un ajutor. Tehnic vorbind, lucrezi o oră pentru cineva, iar altcineva lucrează o oră pentru tine.

Jurnaliștii de la digi24 povestesc viața câtorva dintre membrii Băncii de Timp. De exemplu Mauro, chitarist, nu știe cum să-și monteze rafturile din apartamentul în care abia s-a mutat. Alessandro care este și el muzician, dar cu un istoric în construcții, se oferă să îl ajută. Alessandro nu îşi face probleme de bani. Știe că timpul petrecut la Mauro și-l va scoate când va avea nevoie de ajutor pe o anumită speță.

Ideea este că toate activitățile au aceeași valoare și pot fi împrumutate. Dacă Alessandro lucrează pentru Mauro, el poate răscumpăra acel timp de la un alt membru – Vera, de exemplu. Există multe bănci de timp în Italia, iar cea din Pigneto e una dintre cele mai vechi. Ilaria înregistrează toate orele petrecute. Anul trecut au fost peste 600, iar criza mondială face ca numărul să crească.

Datoriile sunt plătite la… timp

Mauro a beneficiat de ajutorul lui Alessandro, dar datoria va fi plătită la timp. Tot în aceeași zi, Mauro a plătit ajutorul de care a beneficiat. Beneficiara este Stefania care a petrecut o oră cu o bătrână pentru a juca cărți și pentru a comunica cu aceasta. Femeia lucrează la un centru de copii dar nu își permite lecţii de chitară. Totuși, pentru că a ținut companie bătrânei, și pentru că chitaristul Mauro are o datorie, visul femeii prinde contur. Din aceste considerente, Stefania ia lecţii de chitară și este foarte fericiră cu alegerea de a deveni membră a Băncii de Timp din Italia.

Stefania Romoli: „Sunt foarte entuziasmată. Abia aștept să încep. La prima mea Comuniune am primit lenjerie de pat, iar vărul meu a primit o chitară. Sincer, aștept acest moment de 40 de ani.”

Așadar, dacă nu ai resurse financiare care să îţi permită să execuți anumite lucrări, amenajări sau pur și simplu nu ai bani să-ți îndeplinești un vis, Banca de Timp din Italia pare să fie răspunsul rugăminților tale.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite