Cancerul este un diagnostic devastator indiferent de vârstă, iar mai nou s-a înregistrat o tendință în creșterea ratei cazurilor de cancer în rândul tinerilor adulți, conform unui studiu recent. Epidemilogii s-au unit pentru a desluși cauza misterioasă a creșterii îmbolnăvirilor, după o statistică îngrijorătoare a cazurilor de cancer la tineri.
Statistică îngrijorătoare a cazurilor de cancer la tineri
A trecut ceva timp de când cercetătorii au observat această tendință îngrijorătoare. În 2022 a fost întocmită o analiză pe 3 decenii a datelor despre cancer la nivel global. Începând cu anii 1990, s-a constatat o creștere în dezvoltărea acestei boli la adulții cu vârsta sub 50 de ani. Echipa de cercetare condusă de Benjamin Koh, medic-cercetător la Universitatea Națională din Singapore, a căutat să deslușească această situație, concentrandu-se în special pe Statele Unite, însă analiza lor trebuia aliniată cu schimbările observate în alte țări.
Tipurile de cancer care afectează tinerii sunt diferite de cele care afectează persoanele în vârstă. Aceste diferențe au legătură cu opțiunile de tratament, motiv pentru care specialiștii caută să înțeleagă ce tipuri de cancer afectează diferite populații și cum. Pe lângă tendințele globale, datele despre grupurile specifice de populație sunt esențiale pentru a înștiința politicile de sănătate publică și prioritățile bănești în cercetare. Deși vârsta rămâne adesea cel mai important factor de risc în cazul acestei boli provocate de mutații genetice, mai nou se întâmplă ceva neobișnuit în rândul tinerilor, ceea ce stârnește incertitudini în rândul experților.
O creștere a numărului de cazuri de cancer la vârste timpurii este observată în multe țări, în special în Statele Unite, și se presupune că acest lucru ar putea fi legat de factori precum schimbările în alimentație, în stilul de viață și în tiparele de somn, creșterea obezității, utilizarea antibioticelor și poluarea aerului. Este dificil de găsit o explicație. În ciuda acestor aspecte, analiza internațională din 2022 sugerează că numărul cazurilor de cancer cu debut timpuriu a crescut, dincolo de evoluția programelor de screening, care rareori includ oameni sub 50 de ani.
În SUA, peste 500.000 de tineri au primit diagnosticul de cancer. Chiar dacă acest nou studiu nu a evaluat influența programelor de screening, prin examinarea surselor actuale de date, s-ar putea obține o imagine detaliată și actualizată a ratei de cancer la persoanele sub 50 de ani între anii 2010 și 2019 în Statele Unite.
La ce tipuri de cancer sunt predispuși tinerii?
Koh și echipa sa au identificat un total de 562.145 de tineri adulți în 17 registre de date interconectate, care conțin noi cazuri de cancer în diferite regiuni din SUA. Aceste registre au fost folosite pentru a estima rata de incidență în întreaga populație până în anul 2019. Termenul „incidență” se referă la numărul de noi cazuri diagnosticate într-o anumită populație pe parcursul unei perioade de timp. În ansamblu, incidența cazurilor de cancer la persoanele sub 50 de ani a crescut, cu 3 cazuri în plus la fiecare 100.000 de persoane în 2019, comparativ cu 2010.
Cele mai frecvente tipuri de cancer la tineri sunt legate de sistemul gastro-intestinal. Analizarea grupurilor specifice de vârstă și a incidenței diferitelor tipuri de cancer oferă o perspectivă mai clară și arată factorii de risc subiacenți care pot contribui la creșterea îmbolnăvirilor.
“Cancerele gastro-intestinale au avut cele mai rapide rate de incidenţă crescătoare dintre toate cancerele cu debut precoce”, au afirmat Koh și colegii săi într-un articol publicat recent.
Aceste date includ cazuri de cancer de intestin, care a fost cea mai des întâlnită formă de cancer gastro-intestinal la tinerii adulți în 2019, precum și cazuri de cancer de apendice, de duct biliar și de pancreas, a căror incidență a crescut brusc pe parcursul deceniului analizat.
De asemenea, tinerii adulți, cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani, sunt tot mai afectați de cancer, potrivit cercetătorilor. Incidența tuturor formelor de cancer, cu accent pe cele gastro-intestinale, a crescut în acest grup de vârstă, în timp ce în cazul adulților mai vârstnici incidența a rămas stabilă sau chiar a scăzut.
Cauzele acestor îmbolnăviri în rândul tinerilor sunt dificil de determinat. Creșterea semnificativă a cazurilor de cancer gastro-intestinal pare să fie legată de dietele bogate în alimente ultraprocesate, conform specialiștilor. Cu toate acestea, rezultator unor de studii sunt în concordanță cu datele disponibile de analizat, astfel că rezultatele e posibil să nu reflecte întotdeauna o imagine de ansamblu.
„S-ar putea să fi existat o subraportare sau o subdiagnosticare în rândul populaţiilor insuficient deservite, cum ar fi persoanele de culoare; prin urmare, aceste rezultate necesită o interpretare prudentă”, au concluzionat echipa din spatele studiului bazat pe statistica îngrijorătoare a cazurilor de cancer la tineri.