duminică, 21 iulie, 2024

A fost creată pastila pentru cancer. Chimioterapia metronomică este mai eficientă și mai blândă cu organsimul

O nouă speranță în lupta împotriva cancerului a apărut sub forma unei pastile pentru cancer revoluționare, care ar putea să îl vindece cu succes, cu mai puține efecte adverse. Într-o eră în care cazurile de cancer au cunoscut o creștere semnificativă de aproximativ 80 la sută în ultimii 30 de ani, dezvoltarea tratamentelor mai eficiente și mai puțin toxice devine o prioritate crucială.

Oamenii de știință au creat pastila pentru cancer

În acest context, cercetătorii de la Institutul European de Oncologie din Milano au coordonat un studiu amplu pentru combaterea cancerului de sân, care a prezentat rezultate promițătoare. Acest studiu se concentrează pe chimioterapia metronomică, o abordare inovatoare care se dovedește a fi mai eficientă și mai puțin toxică decât metodele tradiționale de tratament. Chimioterapia metronomică presupune administrarea continuă de agenți chimioterapeutici în nano-doze, mult sub cantitatea maximă tolerată, fără a lăsa intervale lungi de timp între doze. Beneficiul major al acestei abordări constă în reducerea toxicității pentru celulele normale din organism, o problemă obișnuită în tratamentul cancerului.

În cadrul acestui studiu, care a avut loc între septembrie 2017 și ianuarie 2021 și a implicat 140 de paciente cu cancer în stadiu avansat din 15 centre oncologice italiene, participantele au fost împărțite în două grupuri distincte. Unul dintre grupuri a primit terapie metronomică, formată din 3 medicamente, în timp ce celălalt grup a fost supus tratamentului tradițional de chimioterapie. Rezultatele studiului au fost impresionante. Terapia cu schema VEX, adică cea metronomică, s-a dovedit a fi superioară chimioterapiei standard atât în ceea ce privește eficacitatea, cât și în reducerea efectelor secundare. Un aspect notabil este că pacientele care au optat pentru terapia metronomică nu au avut de suferit de pe urma căderii părului, o consecință adesea devastatoare a tratamentului tradițional.

Avantajele chimioterapiei metronomice

De asemenea, terapia metronomică a oferit un control mai bun al bolii, încetinind progresul acesteia cu aproximativ 4 luni și reducând semnificativ riscul întreruperii tratamentului din cauza efectelor secundare, oferind pacienților un avantaj de timp în lupta lor cu cancerul. Un alt beneficiu major al acestei terapii este faptul că pacienții nu trebuie să se deplaseze lunar la spital pentru a primi doze mari de medicamente concentrate în timpul perfuziilor, care pot cauza efecte secundare severe.

Această abordare inovatoare ar putea să schimbe paradigma tratamentului cancerului de sân, oferind o alternativă mai prietenoasă pentru pacienți și deschizând perspective noi în abordarea acestei boli. Rezultatele promițătoare ale acestui studiu au fost întâmpinate cu entuziasm de comunitatea științifică și de pacienți, iar acum rămâne să vedem când va fi implementată pe scară largă pentru a putea beneficia de avantajele acestei terapii revoluționare în lupta cu cancerul. Terapia metronomică cu schema VEX oferă un control mai durabil al bolii decât chimioterapia intravenoasă cu paclitaxel săptămânal. Mai mult, această terapie la domiciliu reduce numărul de vizite la spital și nu duce la căderea părului, reprezentând un pas înainte în lupta împotriva cancerului de sân în stadiu avansat.

Studiul METEORA a introdus o opțiune de tratament promițătoare pentru pacienții cu cancer de sân care necesită chimioterapie. Odată cu pastila pentru cancer, această nouă abordare pentru tratarea cancerului a fost studiată de peste 25 de ani la IEO și se bazează pe adaptarea tratamentului la caracteristicile individuale ale fiecărui pacient.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.