duminică, 3 decembrie, 2023

A fost descoperit mormântul primei femei faraon! Ce s-a aflat despre jertfele umane

În timp făceau săpături în mormântul reginei egiptene Meret-Neith din Abydos, arheologii au descoperit sute de vase cu vin vechi de 5.000 de ani. Multe dintre acestea erau sigilate, bine conservate și cu dopuri încă intacte. Unele conțineau chiar și semințe de struguri. Arheologii cred că acesta este mormântul primei femei faraon din istorie.

Descoperire uimitoare în mormântul primei femei faraon

Christiana Köhler, conducătoarea săpăturilor și arheolog la Universitatea din Viena, a fost surprinsă de starea impecabilă a vaselor cu vin și a altor bunuri funerare din mormântul lui Meret-Neith.

„Având în vedere că acestea sunt rămășițele vieților și acțiunilor oamenilor de acum 5.000 de ani, suntem uimiți pe zi ce trece de detaliile uimitoare pe care le descoperim în timpul investigațiilor noastre, inclusiv semințele de struguri perfect conservate, lucrările artizanale și chiar urmele de pași în noroi”, a declarat Köhler.

Analiza ulterioară a vaselor ar putea face lumină asupra artei vinului în antichitate, așa cum afirmă Emlyn Dodd, un arheolog de la Institutul de Studii Clasice din Marea Britanie.

„Descoperirea vaselor de vin sigilate și intacte la Abydos, împreună cu semințele de struguri bine conservate, are potențialul de a îmbunătăți semnificativ înțelegerea noastră asupra unuia dintre cele mai vechi moduri de producere, utilizare și comercializare a vinului din antichitate în Mediterană și Africa de Nord. Analiza reziduurilor rămase în interiorul vaselor, de exemplu, ar putea face lumină asupra compoziției chimice a vinului care era odinioară înăuntru, dezvăluind profilul de gust și arome și orice ingrediente adăugate care au fost utilizate”, a spus Dodd.

Pe lângă vasele de vin, echipa lui Köhler speră să afle mai multe despre viața lui Meret-Neith, care a trăit în jurul anului 3000 î.Hr. Săpăturile în mormânt au dezvăluit, de asemenea, inscripții care sugerează că regina egipteană era responsabilă cu birouri guvernamentale importante, inclusiv tezaurul regal.

„Probabil a fost cea mai puternică femeie a vremii sale, iar cercetătorii de astăzi speculează că Meret-Neith ar fi putut fi prima femeie faraon din Egiptul antic”, a afirmat echipa în cadrul unui comunicat de presă de la Universitatea din Viena.

Ce alte mistere au ieșit la suprafață

Săpăturile arheologice în mormânt sunt în curs de desfășurare, iar echipa speră să dezlege mai multe dintre misterele legate de viața și influența lui Meret-Neith în Egipt.

„Sunt aproape sigur că odată ce vom termina excavarea acestui complex imens, vom ști mai mult”, a adăugat Köhler.

Potrivit lui Köhler, rezultatele acestei descoperiri “contestă și credința îndelungată în sacrificiul uman”.

Lângă locul de înmormântare al lui Merneith, arheologii au descoperit un grup de 41 de morminte pentru curteni și servitorii săi. Se pare că aceste camere au fost construite în perioade diferite.

„Această observație, împreună cu alte dovezi, contestă radical ideea des menționată, dar neconfirmată, a sacrificiului uman ritualic în prima Dinastie”, a spus Köhler.

Comunicatul de presă a evidențiat descoperirea a sute de vase de vin vechi de 5.000 de ani care nu fuseseră niciodată deschise. Echipa arheologică, care provenine din Egipt, Germania și Austria, a găsit rămășițe de vin în interior.

Mustafa Waziri, Secretarul General al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, a declarat într-un comunicat că vasele descoperite sunt de dimensiuni mari și „într-o bună stare de conservare”.

„Câteva dintre ele sunt foarte bine conservate, cu dopurile vaselor încă intacte”, a spus Köhler, despre descoperirea din mormântul primei femei faraon.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.