La câteva decenii după ce un crescător de pui pensionat a găsit niște oase neobișnuite în New South Wales, în Australia, oamenii de știință au reușit să identifice fosilele ca aparținând unei specii înrudite cu șopârlele ce a trăit acum aproximativ 250 de milioane de ani. Astfel, misterul care a captivat oamenii de știință timp de ani de zile a ajuns în sfârșit să fie elucidat. Aceștia au descoperit o creatură bizară de 250 de milioane de ani vechime.
A fost descoperită o creatură bizară mai veche decât dinozaurii
Descoperirea este absolut uimitoare, iar potrivit experților, ar putea „rescrie evoluția amfibienilor din Australia” și ar putea dovedi că această națiune a fost „un loc grozav în care animalele să evolueze și să găsească refugiu după extincțiile în masă”.
Oamenii de știință estimează că „noile” specii de amfibieni au cutreierat Australia în urmă cu aproximativ 247 de milioane de ani. Pe baza scheletului găsit, care era aproape complet, oamenii de știință estimează că amfibianul avea o lungime de aproximativ 1,5 metri, și avea un corp în formă de salamandră.
Se crede că remarcabilul amfibian înrudit cu șopârla, a supraviețuit nu doar unuia, ci a două evenimente de extincție în masă. Acesta face parte din familia Temnospondyli, care se referă la amfibieni rezistenți ce au supraviețuit la două dintre cele cinci extincții în masă ale Pământului, inclusiv unei serii de erupții vulcanice care au șters aproximativ 70-80 a sută dintre toți dinozaurii de pe planetă, în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.
Potrivit experților, amfibianul a fost numit în latină Arenaepeton supinatus, care înseamnă „târâtoare în decubit dorsal”, și a trăit cândva în lacurile și pâraiele de apă dulce din Sydney.
Fosila a fost identificată de un paleontolog care avea ochii pe ea de la 12 ani
Lachlan Hart, paleontologul care a decodificat în cele din urmă rămășițele pietrificate și a identificat fosila, spune că descoperirea este remarcabilă și arată că „Australia a fost un loc minunat în care animalele să evolueze și să găsească refugiu după extincțiile în masă”.
“Eram obsedat de dinozauri. La 12 ani am văzut acea fosilă expusă, în 1997. Și apoi, 25 de ani mai târziu, a făcut parte din doctoratul meu, ceea ce este o nebunie”, povestește Hart.
Până în prezent, în Australia au fost identificate cu success doar 3 fosile din specia Temnospondyli.
„Are capul și corpul atașate, iar fosilizarea pielii creaturii și a țesutului adipos dimprejurul corpului său, fac din ea o descoperire foarte rară”, a mai spus Hart.
Descoperirea a fost o chestiune pură de noroc, și s-a petrecut atunci când fermierul Mihail Mihaildis, încerca să repare un zid rupt de la grădină casei sale din Umina, o suburbie situată la aproximativ 86 de kilometri de Sydney. În acest scop, el a achiziționat o placă de gresie de aproximativ 1,6 tone în care a găsit în cele din urmă conturul imortalizat al unei creaturi necunoscute, acest amfibian remarcabil din specia Arenaepeton supinatus. Fosila va fi expusă în curând la Muzeul Australian.
A fost descoperită o creatură bizară înrudită cu șopârlele ce a existat înainte de dinozauri.