marți, 16 aprilie, 2024

Accident rutier la cariera minieră Jilț Sud. O maşină cu 8 locuri, în care se aflau 20 de minieri, s-a răsturnat – FOTO, VIDEO

Tragedie în România! Marţi, 17 ianuarie 2023, s-a produs un accident rutier la cariera minieră Jilț Sud, din Complexul Energetic Oltenia, Gorj.

Trei oameni au murit, după ce maşina în care se aflau s-a răsturnat şi s-a prăbuşit în carieră. A fost activat planul roşu de intervenţie.

În cauză a fost deschis un dosar penal de cercetare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. De asemenea, au fost cerute demisiile directorului sucursalei miniere, a directorului exploatării, dar şi a şefului carierei Jilț Sud.

Accident rutier la cariera minieră Jilț Sud. Trei mineri au murit

Un autoturism cu 8 locuri transporta spre cariera minieră Jilț Sud 20 de mineri. Autovehiculul, în timp ce cobora pe o pantă, a derapat pe pod şi a căzut peste un transportator cu banda T 204. S-au înregistrat 16 victime, dintre care trei decedaţi. Angajaţii terminaseră programul de muncă şi erau transportaţi cu un vehicul 6×6 prin noroiul până la brâu.

În urma accidentului de muncă a fost declanşat planul roşu de intervenţie. La faţa locului s-au deplasat mai multe ambulanţe, echiaje SMURD, un utilaj de descarcerare, pompieri şi două elicoptere.

Având în vedere că zona nu era accesibilă pentru autospecialele de intervenţie, persoanele ranite au fost transportate pe o platformă betonată.

„În data de 17 ianuarie, în jurul orei 13,00, în perimetrul Carierei Jilţ Sud, personalul care a participat la intervenţia mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehiculul a derapat pe pod şi a căzut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se numără 14 salariaţi ai CE Oltenia, dintre care 3 au decedat. Evenimentul a fost comunicat organelor abilitate pentru a fi cercetate şi stabilite cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii acestuia”, au transmis reprezentanţii CE Oltenia, printr-un comunicat.

Salvatorii au adus aparatura de specialitate în camioane de mare tonaj pentru a putea ajunge în zona accidentului rutier. A fost amenajat un punct medical unde au reuşit să acorde îngrijiri de urgenţă răniţilor şi au fost transportaţi la spitalele din Mostru, Tg. Jiu şi Craiova. Persoanele care nu au suferit răni s-au deplasat spre domicilii, refuzând controlul medical.

Prima reacţie a ministrului Energiei, după ce trei mineri au murit în cariera de la Jilț Sud

La scurt timp după producerea accidentului rutier de la cariera minierade suprafață Jilț Sud, din Mătăsari, Gorj, ministrul Energiei a avut o primă reacţie. Virgil Popescu a transmis un mesaj familiilor îndoliate şi le-a asigurat că tragedia nu va rămâne fără răspuns. Ministrul s-a deplasat la faţa locului pentru a cerceta cazul.

„O gravă tragedie a răpit astăzi (n.r. 17 ianuarie 2023) trei vieți la Complexul Energetic Oltenia. Este cumplit. Gândurile mele sunt alături de familiile îndurerate și mă rog să aibă putere în lupta cu durerea care îi încearcă. Accidentul s-a soldat inclusiv cu rănirea altor muncitori din cadrul complexului. Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns. Mă îndrept către Gorj, chiar acum”, a transmis ministerul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

Din păcate, după producerea accidentului rutier de la cariera minieră Jilț Sud, alți minerii s-au urcat în număr extrem de mare într-un vehicul asemănător cu cea implicată în tragedie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite