Un profesor pensionar a construit o casă doar cu 180 de euro. Acesta a reușit să facă o treabă fantastică, iar locuința sa a devenit un real exemplu pentru comunitate dar și pentru oamenii care nu au resurse financiare consistente.
Cumpărarea unui locuințe se poate dovedi, în contextul crizei financiare, o adevărată corvadă pentru oamenii simpli care apelează la credite pe zeci de ani luate de la diverse bănci care practică dobânzi amețitoare.
Casă care a costat doar 180 de euro făcută de un pensionar
Un profesor de desen pensionar din Oxfordshire a realizat proiectul vieții lui cheltuind doar 180 de euro pe aceasă casă aflată în satul Deddington. Bărbatul a apelat la pasiunea lui pentru desen schițând câteva detalii despre cum va arăta casa. În construcția acesteia, Michael Buck a folosit doar materiale naturale sau reciclate.
Ceea ce a ieșit avea să-l surprindă și pe el. Nu numai că locuința este unică, dar oferă și toate lucrurile necesare. Totuși, în realizarea casei, bărbatul a petrecut doi ani și jumătate. În acești ani, Michael a adunat materialele necesare construirei locuinței. De exemplu, pardoseala casei este o veche ambarcațiune a unui vecin de-al său, geamurile sunt de la un vechi camion.
Michael Buck a petrecut opt luni construind casa folosind tehnica străveche a cobului – construirea cu un amestec de nisip, lut, paie, apă și pământ. El a învățat singur metoda citind o carte, chiar modelând pereții fără o singură unealtă electrică.
El a făcut, de asemenea, cadrul simplu din lemn de acoperiș și l-a acoperit el însuși cu paie din câmpurile sale. Fără încălzire centrală, ați putea crede că ar fi puțin răcoare, dar el spune că pereții din stiuleți și acoperișul de paie îl fac incredibil de bine izolat – iar tavanul este umplut cu lână de oaie de la o fermă din apropiere pentru a ajuta la menținerea căldurii în continuare.
Care este sistemul de încălzire a casei care a costat 180 de euro
Există, de asemenea, o sobă cu lemne, plasată strategic sub patul dublu de la mezanin, pentru a se asigura că locuitorii stau „drăguți și prăjiți” noaptea, în timp ce lumânările și felinarele oferă lumină. Alimentarea cu apă este gratuită, deoarece provine dintr-un izvor natural deturnat care gâlgâie dintr-o țeavă afară, în timp ce frigiderul „natural” este o fântână puțin adâncă la câțiva metri distanță de ușa din față și ascuns vederii de pătrunjelul de vacă falnic.
WC-ul este o toaletă de compost într-o anexă separată cu acoperiș de paie, cu vedere panoramică la peisajul rural Oxfordshire, iar „baia” este o cadă de tablă atârnată pe peretele exterior, care poate fi adusă și umplută după cum este necesar.
În ciuda aranjamentelor oarecum spartane, Buck închiriază proprietatea neobișnuită. Gătitul se poate face pe arzătorul de lemne, dar a fost instalată și o mică sobă pe gaz în chicinetă.
„Am vrut să arăt că casele nu trebuie să coste nimic. Trăim într-o societate în care ne petrecem viața plătindu-ne ipotecile, de care mulți oameni nu se bucură.’
Inițial, Buck și-a propus să construiască casa fără a cheltui vreun ban, dar a calculat greșit cantitatea de paie necesară, așa că a trebuit să cumpere mai multe. A trebuit să cumpere și cuie pentru a ține paia prins. Prietenii au venit să ajute la construcție, iar numele lor sunt scrise pe perete, împreună cu numele a trei vaci – Gălbenele, Cristalul și Ceața – ale căror bălegar au fost folosite pentru a face tencuiala.