Distrugerea banilor poate fi considerată o infracțiune în anumite țări. Reglementările variază de la o țară la alta, iar în unele locuri, distrugerea banilor poate fi considerată ilegală. Astfel, acești bani nu mai pot fi folosiți, iar bancnotele nu mai sunt acceptate nici de bănci.
Acești bani nu mai pot fi folosiți!
Distrugerea banilor poate fi considerată o infracțiune în anumite țări. În Germania, reglementările permit proprietarului unui bun să-l folosească sau să-l distrugă după bunul plac. Distrugerea propriului numerar, fie că este vorba despre ardere, tăiere sau mototolire, nu constituie o infracțiune, conform explicațiilor oferite de Biroul de Informare al Avocaților din Germania.
Însă această libertate încetează în momentul în care este vorba despre proprietatea altcuiva.
Înainte de a tăia sau arde bancnotele, este important să le evaluăm cu atenție, deoarece unele dintre acestea pot avea o valoare semnificativă.
De multe ori, numerarul poate suferi daune accidentale. În aceste situații, Deutsche Bundesbank oferă posibilitatea de schimb, atâta timp cât cel puțin 51% din bancnotă sau monedă este intactă, explică Biroul de Informare al Avocaților din Germania.
Cu toate acestea, dacă numerarul este distrus intenționat, banca poate refuza schimbul. De asemenea, poate fi dificil să se dovedească faptul că daunele au fost cauzate cu intenție, ceea ce complică aplicarea acestei reguli în cazuri individuale.
Deși distrugerea propriilor bani este permisă în Germania, această regulă nu se aplică automat în alte țări. De exemplu, în SUA, distrugerea bancnotelor în dolari sau a monedelor de cenți este considerată o infracțiune.
Dacă cineva este prins făcând acest lucru, se poate confrunta cu amenzi considerabile sau chiar cu închisoare, conform Biroului de Informare al Avocaților din Germania.
În anumite țări, precum Thailanda, distrugerea sau chiar călcarea pe o bancnotă este considerată o infracțiune, în special dacă bancnota îl reprezintă pe șeful statului. În aceste cazuri, pot fi impuse chiar pedepse cu închisoarea pentru ofensă adusă majestății, explică avocații germani.
Ce se întâmplă în România
În România, bancnotele uzate și deteriorate pot fi schimbate și vor fi acceptate la 100% din valoarea nominală.
Bancnotele clasificate ca „uzate” sunt considerate bancnotele murdare, șifonate, decolorate, rupte sau tăiate.
Aceste bancnote trebuie să aibă elementele esențiale neafectate. De asemenea, se acceptă și bancnotele rupte și lipite.
Bancnotele deteriorate sunt cele care au o suprafață lipsă de maximum 40%. Suprafața lipsă poate fi din cauza tăierii, decupării sau ruperii, dar cu elementul de identificare complet și lizibil într-o singură poziție. Se consideră deteriorate și următoarele:
Bancnotele care au întreaga suprafață, dar sunt inscripționate cu desene sau cuvinte lizibile în spectrul ultraviolet,
Bancnotele pătate sau impregnate cu substanțe speciale utilizate de instituții ale statului în scopuri justificate, cum ar fi desfășurarea de anchete sau organizarea de acțiuni sub acoperire.
Bancnotele care au fost maculate cu cerneală din cauza activării dispozitivelor antifurt, dar care păstrează întreaga suprafață și elementul de identificare complet și vizibil în ambele poziții, sunt de asemenea acceptate.
Nu pot fi schimbate bancnotele unde nu se pot identifica elementele de siguranță, cele afectate de agenți chimici, spălate, decolorate, deformate, arse, expuse la căldură sau care au pierdut peste 40% din suprafață.
Așadar, banii deteriorați nu mai pot fi folosiți, iar bancnotele nu mai sunt acceptate nici de bănci.