vineri, 19 iulie, 2024

Acești români nu vor mai primi niciun ban de la Guvern! De ce a fost luată decizia

Decizie a Guvernului, o categorie de români nu va mai primi bani din partea statului. În urma nerespectării condițiilor impuse de programul în care sunt integrați, aceștia vor fi privați de subvenții.

Unii români nu vor mai primi bani de la stat, decizie luată de Guvern

Decizia îi privește pe fermierii care fac parte din programele „Tomata” și „Usturoiul”. Aceste programe au fost create pentru a susține producția locală și pentru a oferi sprijin financiar agricultorilor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

Mai mulți fermieri dintr-un județ cu culturi de legume vor fi privați de aceste subvenții pentru că nu au avut plantele necesare, în teren, conform acestor programe. Mai exact, mai mulți agricultori din județul Olt au fost eliminați din programele destinate susținerii culturilor de tomate și de usturoi.

Cauzele eliminării acestora din cele două programe au fost absența culturilor în teren și declararea incorectă a suprafeței cultivate.

Astfel, anumiți legumitori nu vor mai beneficia de aceste programe, neavând în realitate culturile de tomate și de usturoi pe care le-au declarat.

În ceea ce privesc agricultorii eligibili, aceștia urmează să primească plățile în conturile lor. Fermierii care se încadrează în aceste două programe vor primi restul de autor de minimis după ce își vor valorifica producția. Principiile respectate pe care s-au bazat acest sprijin în anii precedenți vor rămâne aceleași.

Prima plată de 1.500 de euro va fi efectuată, conform Ministerului Agriculturii, la 1 iulie 2024, pentru prima jumătate a anului. În a doua jumătate a anului va fi efectuată și a doua parte a plății.

Fermierii se confruntă cu problema mărfii nevândute

Datorită programului „Tomata”, mulți fermieri au fost încurajați să cultive roșii, însă aceștia se confruntă acum cu mari probleme. Producția mare de roșii ajunge să fie aruncată în urma necomercializării.

De exemplu, un fermier din comuna Colibași, județul Giurgiu, deține două solarii, cu o suprafață totală de peste 1.000 de metri pătrați, în care cultivă roșii.

El afirmă că, din cauză că mulți fermieri s-au înscris în program pentru a beneficia de subvenția de 3.000 de euro pe an, de la stat, a dus la supraproducție și scăderea prețurilor.

„Am aruncat 5 tone, din solarul acesta. Mi-a degerat prima dată de la frig și am pus din nou și au ieșit tocmai pe 1 iulie, când erau roșiile un leu kilogramul. Și am zis decât să le dau cu un leu kilogramul, mai bine le-am aruncat. Am mai dat la case de copii și de bătrâni”, declară fermierul.

De asemenea, mai menționează că producția de ardei kapia este mai rentabilă, însă din păcate nu există subvenții pentru acest sector.

Agricultorii declară că, în urma scăderii prețurilor roșiilor, aceștia nu își acoperă nici măcar costurile pentru cules și transport. Așa că, ca să micșoreze paguba, sunt nevoiți să arunce producția.

Una dintre soluțiile date de fermieri este ca programul să se extindă și spre alte sectoare, precum castraveți sau vinete. O altă soluție ar fi ca autoritățile să le permită fermierilor să-și comercializeze marfa din țară în Casa Comerțului Unirea.

Înscrierea abundentă a fermierilor în „Tomata”, pentru a beneficia de subvenții, a dus și la nerespectări ale condițiilor, astfel este necesară eliminarea unor fermieri din program. Această decizie luată de Guvern prevede ca unii români să nu mai primească bani de la stat, în urma nerespectării regulilor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.