O categorie de români trebuie să plătească anual o taxă de 1.980 de lei. Altfel, aceștia nu pot beneficia de serviciile medicale din sistemul public.
Acești români trebuie să plătească 1.980 de lei în 2024!
Categoria de români care trebuie să plătească această taxă. Este vorba despre persoanele care nu au un loc de muncă și doresc să beneficieze de asigurare de sănătate. Acestea trebuie să plătească o sumă fixă anuală de 1.980 de lei.
Potrivit Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ANAF, această sumă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie și asigură serviciile medicale din sistemul public.
Românii care nu au un loc de muncă sau care nu beneficiază de asigurare de sănătate din alte surse, inclusiv cei care au încheiat contracte de colaborare pentru care nu se plătesc contribuții, trebuie să achite această sumă anual, pentru a putea accesa serviciile medicale asigurate de stat.
Există categorii de persoane care sunt scutite de această plată, precum persoanele coasigurate aflate în întreținerea unei persoane asigurate, studenții până în 26 de ani și pensionarii.
Potrivit Legii nr. 95/2006, cetățenii care au domiciliul sau reședința în România, cetățenii UE, SEE, precum și alte categorii de persoane pot fi considerate asigurate dacă îndeplinesc anumite condiții.
CNAS oferă o platformă online unde cetățenii pot verifica dacă sunt asigurați. Mai mult, cardul de sănătate, distribuit persoanelor asigurate de peste 18 ani, permite accesul la servicii medicale, conținând informațiile necesare pentru identificare.
Servicii medicale gratuite pentru persoanele neasigurate
Persoanele asigurate în sistemul public de sănătate se împart în trei categorii:
- Beneficiari de asigurare gratuită – persoanele care nu plătesc contribuții, dar beneficiază de servicii medicale.
- Persoane asigurate cu contribuție din alte surse – contribuția este plătită din alte surse decât cele directe ale persoanei.
- Persoane care plătesc contribuția direct – persoanele care își achită singure contribuțiile pentru asigurarea de sănătate.
Persoanele neasigurate medical vor beneficia de pachete de servicii pentru depistarea unor boli grave cum ar fi cancer, hepatită cronică, iar în cazul gravidelor Hiv/ SIDA. Sunt noile prevederi ale contractului cadru care va intra în vigoare de la 1 iulie.
Medicii de familie vor putea da trimiteri la consultații de specialitate celor care nu au asigurare dacă suspectează că pacienții suferă de o boală oncologică. Bilete de trimitere vor primi și pentru testarea pentru virusurile hepatice B și C și pentru virusul HIV la gravide.
Analizele vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Și în asistența ambulatorie de specialitate se vor acorda servicii medicale pacienților neasigurați pentru depistarea și confirmarea afecțiunilor oncologice.
Schimbările au intrat în vigoare de la 1 iulie 2024. În legea actuală, bolnavii cu un diagnostic confirmat incluși în anumite programe de sănătate beneficiază de tratament decontat chiar dacă nu sunt asigurați.
Mai mult, bolnavii de cancer care au asigurare medicală vor putea beneficia de consiliere psihologică.
În România, în ziua de astăzi, este important să fi asigurat la sănătate la stat, dar de multe ori nu este suficient. Din acest motiv, multe persoane mizează inclusiv pe o asigurare privată de sănătate sau chiar încheie un contract cu o instituţie de profil.
Există însă şi cazuri de persoane care nu sunt asigurate CNAS, dar au nevoie de servicii medicale, iar acele persoane se trezesc că ajung într-o situaţie extrem de delicată.
Altfel, o categorie de români trebuie să plătească anual o taxă de 1.980 de lei. Aceștia nu pot beneficia de serviciile medicale din sistemul public.