Adevărul despre fructele și legumele congelate. La ce trebuie să fii atent atunci când le cumperi

Vrei să știi adevărul despre fructele și legumele congelate? Descoperă, în acest articol, cum le alegi și cât de sănătoase sunt pentru organismul tău.

Legumele și fructele congelate constituie o opțiune rapidă și facilă pentru a prepara diferite feluri de mâncare. De regulă, acestea sunt recoltate la maturitate pentru a menține densitatea maximă de nutrienți. În ciuda faptului că fructele și legumele nu sunt procesate intens înainte de congelare, valoarea nutritivă a acestora este redusă semnificativ în timpul procesului de congelare.

Legumele congelate sunt, de asemenea, mai ieftine decât cele proaspete. În plus, conțin mai puține pesticide (și alte tratamente pentru plante) decât legumele proaspete și, în unele cazuri, sunt organice, așa că sunt o opțiune bună dacă încerci să mănânci mai sănătos. Un alt beneficiu al legumelor și fructelor congelate este că au șanse mai puține să se strice și să fie aruncate.

Adevărul despre fructele și legumele congelate. Nu le cumpăra dacă le găsești în acest fel!

Fructele și legumele congelate sunt o variantă excelentă pentru momentele în care vrei să prepari ceva rapid, fie că vorbim despre un fel de mâncare delicios, cum este o supă sau o tocăniță de legume, fie că ne referim la un smoothie sănătos. Acestea sunt ușor de folosit și, în multe dintre cazuri, sunt mai sănătoase decât fructele și legumele proaspete, fiindcă nu au fost supuse la tratamente de conservare.

Cu toate acestea, atunci când cumperi fructe și legume congelate, trebuie să ai mare grijă la un singur lucru: să nu se afle sub formă de bulgăre. Acesta este semnul că au fost dezghețate și apoi înghețate, fapt ce duce la pierderea vitaminelor și mineralelor pe care le conțin. Cu alte cuvinte, fructele și legumele pe care le găsești în congelatoarele supermarketurilor trebuie să fie separate și să nu se unească într-un mare bulgăre de gheață.

„Mergem la mixurile de legume, găsim un bulgăre, asta înseamnă că au stat la -18 grade. S-au dezghețat, s-au congelat și s-a făcut acel bulgăre. La fel, scoatem de la vânzare definitiv, nu temporar, că noi avem oprire temporară sau definitivă. La oprire temporară sunt acele produse, care nu sunt etichetate în limba română și nu prezintă un risc major pentru consumatori, iar la cele definitive înseamnă că nu mai pot fi comercializate.”, a declarat cms. șef Florin Onofrei, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași, pentru BZI LIVE.

Argumente contra fructelor și legumelor congelate

Așa cum era de așteptat, fructele și legumele congelate nu pot avea doar avantaje, ci trebuie să aibă și dezavantaje. Se pare că expunerea acestora la o temperatură ridicată, pentru a-și păstra culoarea și pentru a elimina bacteriile dăunătoare, fac ca fructele și legumele să-și piardă din vitamine. Mai mult, acestea pot conține aditivi periculoși, cum sunt sodiul, grăsimile și conservanții. Unele produse își pierd aroma originală și păstrează un miros puternic, neplăcut.

Așadar, consumul de fructe și legume congelate este sănătos, doar dacă este echilibrat de consumul de fructe și legume proaspete. Le poți cumpăra oricând, dacă nu sunt disponibile legume proaspete, dar asigură-te că nu conțin aditivi alimentari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite