Nu multă lume știe că un hamburger se digeră foarte greu, până la trei zile, dar totodată şi crește glicemia într-un mod alarmant. Acest produs are o foarte mare concentrație calorică dar și multe grăsimi, ba chiar am putea spune că provoacă dependență. Ceea ce este foarte grav este faptul că tot mai mulți copii și adolescenți consumă frecvent hamburgeri.
Nu e niciun secret faptul că un hamburger cu brânză, care poate cântări cel mult 250 de grame, are aproximativ 580 de calorii. Ceea ce este enorm de mult. Și dacă mai adaugi o porție de cartofi prăjiți și un suc, proporția crește considerabil. Însă, este alarmant faptul că acest produs este foarte consumat în țara noastră. Un studiu recent ne arată că anul trecut românii au comandat peste 6 milioane de hamburgeri prin intermediul uneio aplicații online.
Un hamburger se digeră foarte greu şi crește glicemia alarmant
Glicemie mare, deshidratare și foame exagerată, toate pot fi cauzate de un singur aliment. Un infografic realizat de experții americani arată ce se întâmplă în organism, timp de o oră după ce ai mâncat un hamburger.
Astfel, dacă numai după 10 minute după ce ai mâncat un Big Mac glicemia atinge un nivel alarmant, la o jumătate de oră începi să te deshidratezi, iar la 40 de minute se instalează senzația de foame. Cât despre digestie, aceasta are loc în mai mult de trei zile, datorită grăsimilor trans, care sunt foarte periculoase pentru organism.
Hamburgerul cu cașcaval sau cheeseburger-ul conține peste 550 de calorii, însă numărul lor variază în funcție de restaurantul de la care cumpărăm produsul. Iar acest lucru determină o creștere enormă a zahărului în sânge, însă, pe lângă acest lucru, creează și dependența de acest produs.
Ce se întâmplă în organism după consumarea unui hamburger
Când mănânci acest produs, corpul produce dopamină, aceeași substanță eliminată de creier în cazul dependenților de droguri, care poate provoca mâncatul compulsiv. Chifla burgerului conține multă fructoză din siropul de porumb pe care îl conține, dar și sodiu. Ambele substanțe dau dependență și fac ca organismul să vrea să mănânce și mai mult.
Un hamburger conține aproximativ un gram de sodiu. Această cantitate uriașă de sare duce la deshidratare, cu simptome asemănătoare celor generate de foame. În aceste condiții, produsul te păcălește extrem de ușor și tu vrei să mănânci și mai mult. În cele din urmă, consumatorul ajunge să se confrunte cu boli cardiace și atacuri cerebrale.
Încă ți-e foame după ce ai mâncat un Big Mac? Acest lucru este cauzat de un dezechilibru al glicemiei care crește pofta de alimente bogate caloric. În mod normal, organismul digeră mâncarea într-un interval cuprins între 24 și 72 de ore. Totuși, un singur burger durează mai mult de trei zile să fie digerat în totalitate, din cauza faptului că este bogat în grăsimi. Și este vorba de grăsimi trans, asociate bolilor de inimă, obezității, cancerului și diabetului.