Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Agriculturii, cultivatorii de roșii în spații protejate vor primi un ajutor de stat de 1.500 de euro. Această inițiativă are ca scop acordarea unui sprijin financiar producătorilor agricoli care activează în sectorul producției primare de produse agricole.
Ajutor de stat de 1.500 de euro pentru români
Această sumă va fi acordată pentru compensarea parțială a pierderilor din culturile de tomate din spații protejate înființate în perioada decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024, cât și în contextul crizei generate de conflictul dintre Rusia și Ucraina. În ceea ce privește valoarea ajutorului oferit de stat, cuantumul acestuia este echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru fiecare 1000 mp (calculat la un curs de 4,9334 lei pentru 1 euro), indiferent de suprafața cultivată.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor este de 166.206,25 mii lei, ceea ce reprezintă echivalentul sumei de 33.690 mii euro. Această finanțare va fi asigurată din bugetul aprobat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Printre persoanele și entitățile care pot beneficia de această sumă se regăsesc producătorii agricoli (persoane fizice și persoane fizice autorizate); întreprinderile individuale și cele familiale; producătorii agricoli persoane juridice, inclusiv societățile agricole, și organismele/organizațiile implicate în testarea soiurilor și cercetare, cum ar fi universități, institute și stațiuni de cercetare-dezvoltare în domeniul agricol.
Condiții de eligibilitate și acte necesare
Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Aceștia trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol, deschis la primăriile din zona în care se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate, în anul 2024. Ajutorul nu poate fi acordat celor care se află în lichidare sau faliment la data depunerii cererii pentru acordarea ajutorului de la stat. În cazul persoanelor fizice, nu ar trebui să existe o hotărâre judecătorească definitivă care să ateste falimentul. Suprafețele pe care se cultivă tomate și care sunt intercalate cu alte culturi nu sunt considerate eligibile în cadrul acestei scheme de ajutor.
Pentru a solicita ajutorul de stat, trebuie să depuneți o cerere împreună cu documentele necesare la direcțiile de agricultură până pe 12 aprilie 2024 inclusiv. În mapa cu actele necesar a fi anexate trebuie să se regăsească o copie a buletinului de identitate (BI) sau a cărții de identitate (CI) a beneficiarului, sau o împuternicire sau procură notarială și o copie a BI/CI a unui reprezentant legal, dacă este cazul; copie a documentului care conține coordonatele bancare și o copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2024.
De asemenea, va trebui anxată o copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor sau a actului în baza căruia se desfășoară activitatea și o adeverință originală din Registrul Agricol, care să confirme suprafața de teren cultivată cu tomate în spații protejate în anul 2024, conform înscrisurilor aferente, și care să ateste dreptul de folosință asupra terenului în cauză, în baza oricărui act juridic. Beneficiarii vor intra în posesia acestui ajutor de stat de 1.500 de euro cel târziu la data de 30 iunie 2024.