vineri, 29 martie, 2024

Alimente care provoacă cancerul. De ce să te ferești atunci când mergi la cumpărături

Oamenii de știință au descoperit că acidul gras prezent în uleiul de palmier ajută tumorile canceroase să se răspândească în organism. Între timp, răspândirea cancerului rămâne principala cauză de deces. Iar marea majoritate a persoanelor cu metastaze pot fi tratate, dar nu pot fi vindecate.

O nouă lucrare realizată de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare în Biomedicină a arătat că un acid gras esențial din uleiul de palmier poate contribui la răspândirea cancerului în organism. Până în prezent, oamenii de știință nu au afirmat că uleiul de palmier utilizat în industria alimentară are proprietăți cancerigene. Acest lucru rămâne să fie stabilit în cadrul unor studii viitoare. Dar persoanele bolnave de cancer ar trebui cu siguranță să-l evite. Importanța noii descoperiri este că ar putea duce la noi tratamente care să blocheze metastazele cancerului în viitor.

Alimente care provoacă cancerul. Cât de periculos este acidul palmitic?

Acidul palmitic este principala componentă a uleiului de palmier. Acest acid gras saturat se găsește, de asemenea, în cantități variabile în produsele lactate și în carne. Studiile științifice anterioare au asociat acidul palmitic din uleiul de palmier cu niveluri crescute de colesterol „rău”.

Acesta, la rândul său, a fost legat de bolile cardiovasculare. De asemenea, în 2017, oamenii de știință au arătat că anumiți acizi grași, în special acidul palmitic, pot iniția răspândirea celulelor canceroase prin organism. Acum, aceeași echipă de cercetători a studiat exact cum are loc acest proces. Pentru a face acest lucru, ei au trebuit să conceapă și să efectueze mai multe experimente pe animale de laborator.

Celulele canceroase expuse la acidul palmitic formează, de fapt, o „memorie” metastatică. Aceste modificări, cauzate de expunerea la uleiul palmitic, permit celulelor canceroase să se răspândească mai bine în tot corpul. Efectul persistă chiar și după ce acidul palmitic a fost eliminat din alimentație.

Cât de mult contează doza de acid palmitic. În ce uleiuri și alimente este adăugat acidul

Acidul palmitic este prezent în aproape toate uleiurile și grăsimile, dar în cantități diferite. Uleiul de palmier are cea mai mare cantitate, deoarece face ca uleiul de palmier să fie atât de dens. Uleiurile lichide sunt sărace în el, în timp ce grăsimile animale solide au o cantitate mare, dar mai mică decât uleiul de palmier.

Problema este că, în ultimii 20 de ani, uleiul de palmier a devenit principala grăsime pentru industria alimentară din întreaga lume. Acesta a înlocuit margarinele și uleiurile de gătit, care au fost folosite anterior timp de aproape 100 de ani și care s-au dovedit a fi extrem de dăunătoare din cauza grăsimilor trans.

Printre alimentele care provoacă cancerul se numără și uleiul de palmier. Acest ingredient se regăsește în toate produsele de cofetărie și de panificație, în produsele semifinite, în fast-food și în majoritatea alimentelor preparate. De aceea, astăzi consumăm mult mai mult acid palmitic decât înainte. Iar excesul acestuia este plin de efecte negative, în anii anteriori, era nociv doar pentru cei care consumau multe grăsimi animale.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite