Alimente cu iod. Cum să vă îmbunătățiți funcționarea glandei tiroide?  

Pentru a asigura organismul nostru cu toate substanțele necesare pentru creșterea sistemului imunitar este bine să consumăm alimente cu iod. Iodul este cunoscut ca fiind foarte important pentru funcționarea normală a glandei tiroide și a corpului uman în ansamblu.

Carența de iod poate fi remediată prin alimentație. Merișoarele conțin o cantitate uriașă de antioxidanți, vitamine, elemente și substanțe valoroase, printre care vitamina C și vitamina K. Acestea favorizează o mai bună absorbție a calciului, fibre și iod. O 100 de grame de afine conține aproximativ 350 µg de iod. Adăugați merișoarele la produsele de patiserie, salate și sosuri și veți avea doza zilnică de iod.

Alimente cu iod. Ce fructe să introduci în regimul tău?

Din păcate, nu există căpșuni gustoase și suculente iarna, dar ar trebui neapărat să iei aminte faptul că acest fruct conține o cantitate destul de mare de iod. O cană de căpșuni conține aproape 10% din doza zilnică necesară de iod, aproximativ 13 mcg. În plus, căpșunile stimulează imunitatea prin intermediul vitaminei C, reglează tensiunea arterială și, conform cercetărilor, scade „colesterolul rău”.

Prunele uscate previn boli grave. Acestea reglează nivelul de zahăr din sânge, ceea ce te poate salva de apariția diabetului de tip 2 și a obezității. Mai mult decât atât, prunele reduc colesterolul și întăresc oasele. Prunele uscate conțin, de asemenea, vitamina K și betacaroten.

Potrivit unui studiu realizat în 2013 de The Harvard School of Public Health, consumul de alimente care conțin acest pigment vegetal îmbunătățește starea de spirit și îi face pe oameni mai fericiți. Și doar cinci prune uscate conțin 13 µg de iod.

Majoritatea fructelor de mare sunt bogate în iod, iar dintre toți locuitorii apelor sarate, creveții sunt cei mai importanți. 100 de grame din aceste crustacee conțin aproximativ 40 µg de iod. Dar creveții vor fi o opțiune excelentă pentru cină nu doar din această cauză, ei sunt aproape singura sursă a celui mai puternic antioxidant astaxantină. S-a demonstrat că astaxantina este deosebit de eficientă în îmbunătățirea funcției creierului și a sistemului nervos central.

Ce feluri de mâncare să consumi pentru a întări sistemul imunitar. Sfatul medicilor

Codul este o sursă excelentă de proteine pentru cei care își supraveghează dieta. Peștele alb este sărac în grăsimi și calorii, dar bogat în vitamine și elemente, inclusiv iod. O porție de cod conține aproximativ 110 micrograme de iod. De asemenea, codul este bogat în calciu, magneziu, potasiu, fosfor, vitamina E și vitaminele B, în special vitamina B12, care participă la funcționarea normală a sistemului cardiovascular.

Tonul este un pește mai gras decât codul, dar nu mai puțin sănătos. Printre proprietățile valoroase ale tonului se numără capacitatea sa de a preveni accidentul vascular cerebral. Studii recente au constatat că cei care mănâncă ton de patru-cinci ori pe săptămână au un risc cu 30% mai mic de accident vascular cerebral. Tonul este bogat în potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier și iod.

Pe lista de alimente cu iod este trecut și curcanul. Acesta este o altă sursă excelentă și sănătoasă de iod. Toată lumea iubește curcanul. Atât sportivii pentru conținutul său ridicat de proteine, cât și persoanele care slăbesc pentru procentul său scăzut de grăsimi. Dar merită să-l adori și pentru o concentrație mare de substanțe utile. Printre acestea se numără calciu, potasiu, zinc, fier, fosfor, iod, aproximativ 37 micrograme la 100 de grame și vitamine din grupa B.

Pe aceeași temă

Cele mai citite