Noul cod rutier aduce amenzi uriașe pentru șoferii care sunt prinși vorbind la telefon. Noul cod rutier prevede și mărirea termenului de reținere a permisului de conducere.
Făcând o pauză de la articol, cititorii pot citi și cum poți, într-un mod eficient, să-ți dezaburești geamurile de la autoturism.
Amenzi uriașe pentru şoferii care vorbesc la telefon
Așa cum este știut, noul an vine cu mai multe modificări la Codul Rutier. Vor fi amenzi mai mari pentru şoferii care sunt prinși vorbind la telefon, arată actul normativ. Pe lângă acest lucru, o altă noutate este și schimbarea termenului de reținere a permisului. Termenul a fost prelungit, conform Codului Rutier 2023.
Şoferii trebuie să fie mai atenţi la regulile rutiere și să fie mai prudenți atunci când conduc pentru că, pe lângă accidentele pe care le-ar putea face, vor trebui să scoată și sume mai mari de bani. În 2023, punctul de amendă a rămas la 145 de lei, dar șoferii care sunt prinşi vorbind la telefon riscă o amendă cuprinsă între 580 de lei și 1.160 de lei. Poliţiştii vor aplica cu puncte, între 4 și 8 pe acești şoferi. Pe de altă parte este bine de știut faptul că şoferii care au incasa amenzi şi care vor vor să achite jumătate din aceasta o pot face în termen de 15 zile de la data contravenției.
Interesant este și faptul că în 2023, poliţiştii vor putea să rețină pentru mai multe zile permisul de conducere șoferilor care au făcut anumite fapte ce prevăd suspendarea permisului. Concret, permisul şoferilor indisciplinați va fi reținut timp de 60 de zile, în loc de 30 de zile așa cum era prevăzut în vechiul cod rutier.
Accidente rutiere grave în România
Cu toate că aproape an de an, Codul Rutier devine mai drastic, şoselele din România sunt locuri pline de sânge. Anual se întâmplă accidente rutier grave, iar acest lucru duce la adevărate tragedii.
Cele mai multe accidente se întâmpla din inconştienţă şoferilor care nu acordă suficientă seriozitate la condus. Vorbitul la telefon, intrarea în live-uri pe rețelele de socializare, adormitul la volan sau urcarea la volan sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise, sunt doar câteva dintre cauzele producerii accidentelor rutiere în România.
De altfel, la nivel de statistică, România ocupă un loc fruntaș la numărul de accidente rutiere, și la numărul de dedese cauzate de accidentele rutiere. Așadar, dacă dorești să consumi un pahar cu vin fiert, sau alt tip de alcool, este important să înţelegi faptul că viața are prioritate și îţi pui în pericol propia sănătate, sau a celor din jur, dacă urci la volanul autoturismului. Nici vorbitul la telefon nu este indicat în timpul condusului mai ales în contextul în care tehnologia a avansat, iar piața de profil îţi oferă alternative cum ar fi căștile fără fir.