luni, 24 iunie, 2024

Andrei are grijă singur de mama lui bolnavă. „Nu plec de lângă mama! Aș vrea să se facă bine!”

Andrei are grijă singur de mama lui bolnavă. Tânărul în vârstă de 26 de ani locuiește alături de mama lui, Maria, în Bârlad, într-o cămăruță, cu pereții surpați, căreia cu greu i se poate spune casă. Tatăl a murit din cauza alcoolului. De două luni, femeia a căzut la pat și nu se mai poate descurca singură.

Andrei are grijă singur de mama lui bolnavă: Alcoolul, boală grea

Maria, în vârstă de 55 de ani, este bucureșteancă și a lucrat în trecut la Laromet, fabrica de țevi de metal. S-a îndrăgostit de un bărbat din Bârlad, pe care l-a urmat. Așa a ajuns femeia blondă, cu ochii albaștri, în zona Moldovei.

Din dragostea celor 2 s-au născut 3 copii. O fiică, care acum este măritată și locuiește într-un sat de lângă Bârlad. Un fiu care s-a născut cu malformații congenitale și a fost preluat de Protecția Copilului și crescut într-un centru de permanență și care a murit la vârsta de 18 ani. Și Andrei, tânărul în vârstă acu mde 26 de ani, care locuiește împreună cu mama lui.

Andrei a absolvit 12 clase, dar nu a mai putut să dea la facultate pentru că a trebuit să se întrețină singur. A lucrat în mai multe locuri. A fost angajat la o tarabă, la un bâlci, la un magazin de cartier, la o sală de jocuri de noroc. Acum ,Andrei lucrează la o firmă de pompe funebre, iar ca să mai facă un ban în plus mai lucrează la cei care au nevoie de muncă în curte.

Tatăl băiatului a murit în urmă cu câțiva ani din cauza băuturii. El a avut această patimă și a atras-o și pe Maria pe această cale, povestesc vecinii.

„A învățat-o și pe ea să bea. Din cauza asta se certau, se băteau”, povestește vecina Adela, care este și nașa de botez a lui Andrei.

Din cauza băuturii, în urmă cu 2 luni, femeia a căzut și de atunci nu mai poate merge ș ieste nevoită să stea la pat. Pe lângă paralizia care-o afectează de la brâu în jos, Maria a fost diagnosticată cu început de boală psihică și cu lipsă de vitamine.

„Maria bea dinainte să îi moară soțul. Dar muncea, avea grijă de copii, de casă, de grădină”, menționează Adela.

Stau în condiții greu de închipuit

Casa unde locuiește Andrei și mama sa, sau mai bine spus ceea ce consideră ei că ar fi casă, se află pe o stradă sărăcăcioasă din Bârlad, unde nu este apă curentă, canalizare și nici gaz. Oamenii sunt obligați să-și care apă de la cișmelele aflate pe stradă sau în propria curte. Pentru gătit, folosesc butelii.

Camera în care locuiește Andrei și mama lui a fost conectată la curent electric, însă din cauza faptului că au strâns multe datorii au rămas fără energie electrică.

Casa a fost construită de bunicii paterni ai lui Andrei, însă odată cu trecerea timpului au căzut pereți, acoperiș, geamuri și uși. Acum ,se mai poate sta doar într-o singură cameră.

Din banii câștigați de Andrei, acesta a reușit să facă acea cameră locuibilă chiar și pe timp de iarnă. A instalat o mică sobă de bronz și a reparat ramele ferestrelor. A împrumutat bani și a cumpărat o ușă termopan, ca să nu înghețe de frig iarna.

Andrei nu câștigă atât cât și-ar dori, mai ales că trebuie să plătească și pentru medicamentele de care are nevoie mama sa.

Ajutat de Asociația „Născută Înger“, tânărul a făcut cerere pentru însoțitor personal și pensie de boală pentru mama sa. Decizia aparține acum celor de la DGASPC Vaslui. Însoțitor personal s-a oferit să fie vecina Adela.

„Maria mă știe, stau aproape. Mi-ar veni ușor s-o îngrijesc, s-o spăl și s-o hrănesc zi de zi”, zice Adela.

Chiar dacă îi este greu, Andrei este hotărât să stea alături de mama lui și să o ajute.

„Nu plec de lângă mama! Aș vrea să se facă bine! Trebuie să am grijă de ea. O să muncesc să fac casa așa cum era în trecut. Trebuie să reușesc!”, zice plin de încredere Andrei, care are grijă singur de mama lui bolnavă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite