duminică, 6 octombrie, 2024

Angajații pot primi bani în plus cu ocazia Paștelui ortodox! Cât au dreptul angajatorii să le acorde angajaților

Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, prilej pentru care angajații pot primi bani în plus. Pe lângă zilele libere oferite cu acest prilej, unii primesc și un bonus din partea angajatorilor lor. Deși nu sunt la fel de răspândite ca cele de Crăciun, bonusurile de Paște sunt o practică în unele companii, unde patronii doresc să încurajeze și să sprijine financiar angajații.

Angajații pot primi bani în plus cu ocazia Paștelui ortodox

În contextul dificil al creșterii prețurilor din ultimii ani, mulți români se confruntă cu o situație financiară mai delicată. Prin urmare, orice stimulent financiar se dovedește a fi de mare ajutor, mai ales că unele bonusuri pot fi acordate fără a implica vreo sarcină fiscală pentru angajator.

Conform legislației în vigoare în prezent, un cadou în numerar de până la 300 de lei este considerat a fi asimilat veniturilor din salarii și nu este luat în calcul pentru impozitul pe veniturile din salarii și contribuțiile sociale obligatorii.

Pe lângă zilele libere legale de 3 și 6 mai, angajații pot fi recompensați și cu sume suplimentare. Conform prevederilor Codului Fiscal, companiile au posibilitatea să ofere angajaților 300 de lei cu ocazia acestor sărbători, fie sub formă de cadouri în numerar, fie sub formă de beneficii în natură, inclusiv tichete cadou. Este important de menționat că această ofertă este facultativă pentru angajatori. Suma de 300 de lei nu este supusă impozitării și nu este inclusă în calculul contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii.

Companiile mai generoase au posibilitatea de a oferi bani și pentru copiii angajaților, în aceeași cuantum de 300 de lei per copil. Aceste sume sunt considerate venituri neimpozabile și trebuie declarate în Declarația 112.

Câte zile libere vor avea românii de Paște

De asemenea, în acest an, angajații români vor beneficia și de o mini-vacanță, în plus față de primă. Vor avea mai multe zile libere cu ocazia sărbătorilor Pascale ortodoxe, iar această perioadă va fi extinsă cu sărbătoarea de 1 Mai, conform unei decizii a Guvernului.

Minivacanța de Paște din acest an se va întinde pe parcursul a șase zile, începând cu Ziua Muncii pe 1 mai. Această perioadă va include o zi liberă decisă de Guvern pe 2 mai, urmată de Vinerea Mare pe 3 mai. În continuare, sărbătoarea Paștelui ortodox va aduce două zile libere consecutive, duminică, 5 mai, și luni, 6 mai. Astfel, angajații se pot bucura de o pauză extinsă de la muncă între 1 și 6 mai.

Angajații pot primi bani în plus cu ocazia Paștelui ortodox și, conform Articolului 76, alineatul (4) din Codul Fiscal, printre veniturile care nu sunt impozabile regăsim „ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere/adopție, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern”.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.