Apa unui lac s-a colorat în magenta! Este vorba despre lacul din Kealia Pond National Wildlife Refuge, unul dintre puținele mlaștini cu apă sărată de coastă de pe insula Maui. Conținutul de sare a crescut pe fondul unei secete extreme, scrie CNN.
Apa unui lac s-a colorat în magenta!
Probele de apă trimise la Universitatea din Hawaii sugerează că halobacteriile se află în spatele noii nuanțe magenta a lacului, potrivit US Fish and Wildlife Service.
Halobacteriile sunt organisme unicelulare care se dezvoltă în apa foarte sărată, cum ar fi Marele Lac Sărat și Marea Moartă. Bacteria este considerată un așa-numit extremofil datorită capacității sale de a trăi într-un astfel de mediu extrem – în acest caz, unul în care salinitatea apei este de două ori mai mare decât cea a apei de mare, a precizat Fish and Wildlife.
În timp ce Kealia înseamnă literalmente „încrustare de sare”, salinitatea iazului a crescut vertiginos mult peste normal din cauza secetei extreme din Maui.
Pârâul Waikapu, care aduce apă din Munții Maui de Vest în iazul Kealia, trece, de asemenea, prin zona de secetă extremă. Aportul mai mic de apă dulce în lac a dus la creșterea concentrației de sare și a oferit un refugiu confortabil pentru halobacteriile în nuanțe luminoase.
Aproximativ 90% din comitatul Maui, care include și alte insule, se află într-o secetă cel puțin severă, o secetă care s-a agravat și mai mult de când un incendiu a devastat Lahaina, în august.
Oamenii de știință încă studiază modul în care criza climatică va afecta Hawaii, dar, în general, există temeri că seceta se va agrava pe măsură ce temperatura globală crește, chiar și în zone tropicale ca aceasta.
Lacul Techirghiol s-a făcut roz
Lacul Techirghiol din Constanța, România, s-a confruntat cu un fenomen neobișnuit; pe malurile acestuia, apa a devenit roz.
Experții spun că fenomenul nu este dăunător mediului, dar că înflorirea algelor poate produce un miros neplăcut.
Această colorare specială este cauzată de microorganisme, bacterii și alge pigmentate de roșu, care se înmulțesc în condiții de salinitate crescută și temperaturi ridicate.
Nu sunt periculoase pentru mediu și nici pentru renumitul noroi sapropelic din lac, singurul inconvenient este mirosul neplăcut.
Culoarea roz, care acoperă părți ale malului lacului cu apă sărată, a apărut după ce temperaturile au depășit 30°C. Specialiștii spun că bacteriile cu sulf din Lacul Techirghiol precipită ca praful roz pe părțile expuse la lumină ale algelor și astfel apa își schimbă culoarea.
Acest fenomen apare mai ales pe mal, unde concentrațiile de sare sunt mai mari. Pentru unii turiști, fenomenul este spectaculos.
Specialiștii ne asigură că fenomenul nu este periculos, dimpotrivă, ajută la creșterea calității nămolului sapropelic din lac. Singurul dezavantaj este mirosul cauzat de înflorirea algelor care va dura doar o perioadă scurtă până când temperaturile scad.
„Acest pigment este unul normal, specific lacurilor sărate, lacurilor cu concentrație de sare și temperatură ridicată. Bineînțeles, în Africa, sunt multe astfel de situații. Și uneori dacă verifici sarea de Himalaya, este roșiatică” a explicat cercetătorul științific Adrian Bîlbă.
Același lac a cunoscut și anul trecut un fenomen neobișnuit legat de climă, când, din cauza unei secete prelungite, apa s-a retras la aproximativ 50 de metri de linia țărmului inițial.
Apa unui lac s-a colorat în magenta, în insula Maui. Este vorba despre lacul din Kealia Pond National Wildlife Refuge, unul dintre puținele mlaștini cu apă sărată de coastă.