vineri, 19 iulie, 2024

Așa impozitează ANAF chiriile: Cum declari și plătești impozitele la Fisc

Începand cu 2024, regulile după care ANAF impozitează chiriile au suferit anumite modificări semnificative, conform noilor prevederi ale Codului Fiscal. Aceste schimbări au impact asupra persoanelor din România care câștigă bani din închirierea unor proprietăți.

Cum impozitează ANAF chiriile

Înainte de 2023, Codul Fiscal permitea aplicarea unei cote forfetare de cheltuieli de 40% asupra venitului brut obținut din chirii. Aceasta însemna că proprietarii puteau deduce 40% din venitul brut, iar impozitul de 10% se aplică doar asupra diferenței de 60%, rezultând un impozit efectiv de 6% din venitul brut.

Începând cu 1 ianuarie 2023, această cotă forfetară a fost eliminată, determinând o creștere a impozitului. Fără deducerea cheltuielilor din venitul brut, impozitul de 10% se aplică acum asupra întregului venit. Astfel, proprietarii au ajuns să plătească un impozit efectiv de 10%, comparativ cu 6% în perioada anterioară.

Începând cu 1 ianuarie 2024, au intervenit noi modificări în legislația fiscală privind impozitarea veniturilor din chirii. Recent, a fost reintrodusă cota forfetară de cheltuieli, însă la un nivel redus de 20%. Conform acestor schimbări, proprietarii pot deduce acum 20% din venitul brut obținut din chirii, iar impozitul de 10% se aplică doar asupra restului de 80% din venitul brut. Practic, acest lucru înseamnă că proprietarii vor plăti un impozit efectiv de 8% din venitul obținut, comparativ cu prevederile anterioare.

În conformitate cu alineatul 3 din Articolul 84 din Codul Fiscal, venitul net anual din cedarea folosinței bunurilor este determinat prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor calculate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.

Când devine obligatorie plata CASS

Pe lângă impozitul pe venit, trebuie luată în considerare și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) atunci când proprietarii obțin venituri din chirii sau alte surse. Este important să se evalueze dacă veniturile obținute depășesc pragul stabilit pentru plata CASS.

Conform legislației, persoanele trebuie să plătească CASS dacă veniturile lor depășesc echivalentul a 6 salarii minime brute pe țară, la momentul depunerii declarației unice. Astfel, acest prag este de 19.800 de lei (calculat pe baza salariului minim brut pe țară în vigoare, care este în prezent de 3.300 de lei). Este important să se evalueze toate veniturile obținute, inclusiv cele din chirii, investiții, drepturi de proprietate intelectuală sau agricultură, pentru a determina dacă se depășește pragul pentru plata CASS.

În cazul veniturilor din chirii, se ia în calcul venitul net, adică diferența dintre venitul brut și cota forfetară de 20%. În exemplul dat, venitul net este de 19.200 de lei. Prin urmare, în acest caz, proprietarul nu depășește pragul de 19.800 de lei și nu trebuie să plătească CASS.

În situația în care veniturile depășesc pragul de 6 salarii minime brute pe țară, persoana este obligată să plătească CASS. Această contribuție se calculează pe baza unui număr de salarii minime brute pe țară (6, 12 sau 24) în funcție de nivelul veniturilor obținute.

Iată cum este determinată baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în conformitate cu regulile stabilite pentru impozitarea veniturilor din chirii în anul 2024. Pentru veniturile cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, baza de calcul pentru CASS este de 6 salarii minime brute pe țară. Pentru veniturile cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul pentru CASS este de 12 salarii minime brute pe țară. Pentru veniturile cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul pentru CASS este de 24 de salarii minime brute pe țară. Având în vedere că salariul minim brut pe țară este de 3.300 de lei pe lună, contribuția la sănătate pentru acest nivel este de 330 de lei pe lună, deoarece cota CASS este de 10%.

Odată cu Declarația 100 aferentă lunii ianuarie 2024, ANAF impozitează chiriile, iar impozitul trebuie declarat conform modificărilor din formularul Declarației 100 de către Ordinul ANAF nr. 172/2024. Acest impozit trebuie declarat de către persoanele juridice și alte entități care au obligația de a ține evidența contabilă și care sunt obligate, conform OUG 115/2023, să rețină impozitul pe venit și să-l vireze către bugetul de stat. Impozitul pe venit din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scopuri turistice a camerelor se încadrează la punctul 628 din declarația D100.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.