Noua lege a pensiilor din 2024 stabilește cum poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme. Astfel se permite pensionarea anticipată fără pierderi financiare, cu condiții specifice pentru diferite categorii de muncă și stagiile de cotizare suplimentare.
Așa poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme
Noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024, a eliminat pensia anticipată parțială. Totuși, aceasta oferă posibilitatea pensionării înainte de vârsta standard, care este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani în cazul bărbaților
În aceste condiții, cei care au contribuit la sistemul de pensii cu cel puțin 5 ani peste stagiul complet de cotizare pot ieși la pensie anticipat, fără a pierde din beneficii.
Potrivit noii legi a pensiilor, cei care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani (cu 5 ani peste limita de 35 de ani) pot solicita pensionarea cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, care este de 65 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Astfel, o persoană care a îndeplinit stagiul de cotizare de 40 de ani, poate să iasă la pensie la vârsta de doar 60 de ani.
Mariana Nicoleta Sălciuan, directorul Casei de Pensii Cluj, a declarant că atingerea acestei vârste, de 65 de ani, se realizează prin creșterea graduală a vârstei de pensionare până în 2035.
Te poți pensiona la 52 de ani, în anumite condiții
Pentru cei care au lucrat în condiții speciale sau deosebite (în grupe de muncă), legea prevede o reducere a vârstei de pensionare. Persoanele din grupa a II-a de muncă, care au realizat stagiul complet de cotizare, pot beneficia de o reducere a vârstei standard cu până la 7 ani. Cei din grupa I de muncă, cu condiții speciale, pot ieși la pensie cu până la 10 ani mai devreme.
De asemenea, persoanele cu deficiențe vizuale grave pot ieși la pensie indiferent de vârstă, dacă au realizat stagiul minim de cotizare necesar. Totuși, legea prevede că reducerea cumulată a vârstei de pensionare nu poate depăși 11 ani, potrivit Cluj24, citat de Kanal D.
În ciuda acestor reduceri, vârsta minimă de pensionare nu poate scădea sub 52 de ani pentru femei și 54 de ani pentru bărbați, asigurând astfel o limită minimă de pensionare în funcție de specificul fiecărui caz.
Condiţiile de pensionare sunt reglementate de lege, după cum urmează:
- vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei;
- stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi;
- stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Atingerea vârstelor standard de pensionare şi a stagiilor de cotizare menţionate mai sus se va realiza conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Reducerea vârstei standard de pensionare pentru anumite categorii de asiguraţi
Asiguraţii care au realizat stagiul complet de cotizare şi care şi-au desfăşurat activitatea total sau parţial în condiţii deosebite de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă.
Așadar, poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme, în anumite condiții.