Asigurarea locuinței va fi mai scumpă din noiembrie. Aceasta va deveni cu adevărat obligatorie sau cel puțin așa își doresc autoritățile, care au anunțat modificări legislative în acest sens, din luna noiembrie a acestui an. De la aceeași dată va crește și prețul pentru o poliță.
Asigurarea locuinței va fi mai scumpă din noiembrie!
De luna viitoare vor fi mai multe schimbări privind asigurarea obligatorie pentru locuințe. Este vorba despre polița de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD), cea care acoperă daunele produse din cauze naturale, adică inundații, alunecări de teren și cutremure.
Astfel, nimeni nu își va mai putea înregistra locuința în Cartea Funciară și nici nu va mai putea schimba statutul respectivei locuințe fără a deține o asigurare PAD. Este un prim pas către stabilirea unui regim cu adevărat obligatoriu pentru PAD, care, în ciuda denumirii, a fost până acum o simplă asigurare, în condițiile în care autoritățile locale (responsabile legal pentru sancțiuni) au evitat să aplice amenzi. Drept urmare, eficiența sistemului în ceea ce privește protecția financiară în caz de dezastru este una extrem de redusă, sub 20% dintre locuințe fiind asigurate în acest moment.
Obligativitatea privind înscrierea în Cartea Funciară este doar una dintre modificările importante aduse de Legea 115/2023, care modifică Legea 260/2008 privind asigurare obligatorie a locuințelor. O altă schimbare este modificarea primelor și a sumelor asigurate, prin exprimarea acestora în lei.
Cât vor costa noile asigurări
În primul rând, crește prețul pentru locuințele care sunt construite din materiale rezistente, de exemplu din beton sau cărămidă. Dacă acum costă 100 lei o astfel de poliță pe an, de luna viitoare, din noiembrie 2023, va fi 130 lei.
Rămâne 50 lei, chiar dacă aceste case sunt și cele mai vulnerabile în cazul unui dezastru natural. Pentru că în general este vorba despre persoane cu venituri mici și este important ca oricine să își poată permite o astfel de asigurare, suma asigurată rămâne aceeași – 100.000 lei.
Aproximativ 20.000 euro se plătesc dacă se întâmplă ceva sub formă de despăgubiri pentru locuințele rezistente și 50.000 lei pentru celelalte.
Noua lege deschide o portiță și pentru cei care stau în locuințe încadrate în categoria I de risc seismic, adică așa numitele clădiri „cu bulină”. Funcționarii din primării vor putea vinde asigurări PAD contra unui comision.
În măsura în care vor găsi societăți de asigurare dispuse să preia astfel de riscuri, proprietarii locuințelor mai sus amintite se vor putea asigura facultativ. În prezent, acest lucru nu este posibil, deoarece legea spune că nimeni nu își poate cumpăra asigurare facultativă dacă nu o deține pe cea obligatorie și că locuințele cu risc seismic I nu pot fi asigurate PAD.
proprietarii acestor locuințe pot beneficia, în anumite condiții, și de acoperirea PAID. Aceasta se întâmplă pentru că noua lege introduce și posibilitatea ca PAID să încheie contracte în coasigurare cu alte societăți de profil. Coasigurarea este, pe înțelesul tuturor, situația în care riscurile sunt acoperite de două sau mai multe societăți. În acest caz, fiecare dintre societăți încasează un procent din primă și își asumă riscuri proporționale cu respectivul procent. În cazul PAID, acesta va încasa prima stabilită conform legii și va plăti partea de daună stabilită de lege, conform cu datele prezentate la începutul materialului nostru. În măsura în care vor exista astfel de parteneriate, proprietarii de locuințe „cu bulină” le vor putea accesa.
Astfel, asigurarea locuinței va fi mai scumpă din noiembrie, când ar trebui să devină cu adevărat obligatorie.