luni, 15 aprilie, 2024

Atenție ce mâncați! Mai multe substanțe periculoase au fost găsite în roșiile de import!

ANPC trage un semnal de alarmă, după ce 19 substanțe periculoase au fost găsite în roșiile de import provenite din Turcia! Aceste roșii contaminate au fost identificate în mai multe orașe din țară. Autoritățile au emis mai multe avertismente pentru a informa consumatorii și pentru a indica măsurile ce trebuie luate de către aceștia în cazul în care au cumpărat aceste produse.

Mai multe substanțe periculoase au fost găsite în roșiile de import

Populația României se confruntă tot mai mult cu riscuri legate de alimente contaminate cu substanțe și bacterii periculoase pentru sănătate. Recent, au fost identificate roșii care conțin nu mai puțin de 19 substanțe periculoase, reprezentând o amenințare serioasă pentru sănătatea oamenilor. Aceste roșii provin din Turcia și au fost comercializate în diverse magazine din întreaga țară.

ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) a desfășurat inspecții în numeroase piețe și magazine din România, relevând faptul că roșiile de proveniență turcească conțin 19 substanțe periculoase, în timp ce cele de origine italiană conțin 13 substanțe dăunătoare. Aceste constatări pun în evidență o preocupare serioasă cu privire la siguranța alimentară și necesitatea monitorizării mai riguroase a produselor comercializate în țară.

Roșiile care au fost supuse testelor provin din diverse piețe și supermarketuri din diferite regiuni ale țării. Cu toate că provin din surse diferite, acestea au conținut aceleași substanțe și au fost supuse acelorași tratamente. ANSVSA se bazează pe laboratorul din Bulgaria pentru efectuarea tuturor analizelor pentru produsele care intră în spațiul intracomunitar, din afara Uniunii Europene.

Cu toate acestea, se pare că există o discrepanță între rezultatele testelor de laborator și ceea ce se găsește în realitate pe rafturile magazinelor sau la tarabele din piețe. Acest lucru ridică întrebări cu privire la eficacitatea sistemului actual de monitorizare și controlează a siguranței alimentare. Consumatorii se confruntă acum cu o dilemă, neștiind în ce măsură să aibă încredere în produsele pe care le cumpără.

Ce alte nereguli au fost sesizate în ultima perioadă

ANSVSA afirmă că, în prezent, se bazează pe rezultatele analizelor pentru a monitoriza siguranța alimentară, mai ales în ceea ce privește importurile. Cu toate acestea, dat fiind numărul mare de produse prezente pe piață, nu este fezabil să fie testate toate. ANSVSA argumentează că nu dispune de suficient personal pentru a efectua aceste teste și că ar fi nevoie de posturi bugetate suplimentare și înființarea de laboratoare, ceea ce ar duce la costuri mai mari. În ciuda acestor provocări, autoritățile recunosc că contribuția sectorului privat în identificarea și raportarea potențialelor probleme este valoroasă.

Inspectorii au confiscat o serie de legume și fructe de pe rafturile magazinelor, pe care le-au supus testelor de laborator, confirmând prezența acestor substanțe periculoase. În plus, s-a constatat că mai multe fructe, inclusiv căpșunile provenite din Grecia, conțin pesticide.
Ca urmare a acestor constatări, căpșunele au fost retrase de la vânzare din numeroase magazine din România începând cu data de 26 martie, atunci când au fost identificate aceste substanțe nocive.

În ultimele 24 de ore, autoritățile au emis o nouă alertă pentru magazinele din România, după ce s-a descoperit că anumite loturi de carne de pui conțin bacterii Salmonella. Acestea au fost identificate în magazinele din Vrancea, București și Ilfov. Carnea a fost supusă testelor de laborator, iar prezența acestor bacterii a fost confirmată. De asemenea, a fost declanșată o alertă alimentară după ce mai multe substanțe periculoase au fost găsite în roșiile de import.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.