duminică, 6 octombrie, 2024

Autorităţile din Brăila sunt în alertă. Specialiştii au descoperit o bacterie periculoasă în Dunăre

S-a dat alertă în Brăila. Oamenii au fost sfătuiţi de autorităţi să nu mai consume apă nepotabilă, după ce s-a descoperit o bacterie periculoasă în Dunăre.

Microbul Clostridium Perfringens a fost găsit în apa captată la Staţia de Tratare apă Potabilă Gropeni.

Bacterie periculoasă în Dunăre. Cetăţenii din Brăila, sfătuiţi să nu mai bea apa direct din fluviu

În apele Dunării au fost descoperite fluctuații ale unor valori de microbi extrem de importanţi şi periculoşi. Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a făcut mai multe teste, iar nivelul pentru bacteria Clostridium Perfringens în apa brută captată din fluviu a fost depăşit cu mult.

De urgenţă a fost convocată o şedinţă ieri seară, 11 ianuarie 2023, la care au participat prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publica Brăila, Gărzii de Mediu, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila şi Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila.

De asemenea, este important de precizat faptul că apă potabilă furnizata populaţiei se află în parametrii normali şi nu exista niciun risc care să atenteze la sănătatea cetăţenilor.

„Apă potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru că acest indicator Clostridium Perfringens să nu apară în apă potabilă.

Împreună cu specialiștii convocați la această ședință, au fost stabilite și principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populației, transmise, tot în această seară, Unităților Administrativ Teritoriale riverane Fluviului Dunărea”, au transmis autorităţile locale.

Vă reamintim că situaţii similare au fost înregistrat în Italia, dar şi în Marea Britanie.

Autorităţile din Brăila, recomandări după ce a fost descoperită în apa Dunării o bacterie periculoasă

La scurt timp după ce bacteria periculoasă a fost descoperită în Dunăre, autorităţile au alertat cetăţenii şi le-au recomandat să nu consume apă direct din Dunăre şi să nu mănânce alimente spălate cu apa din fluviu. Totodată, persoanele care pot manifesta simptome specifice, diaree sau dureri abdominale, trebuie să se adreseze medicului de familie.

„Cetăţenii trebuie să respecte o serie de recomandări, precum: evitarea consumului de apă brută din Fluviul Dunărea; evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Fluviul Dunărea. În cazul apariției simptomelor specifice – diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”, a declarat prefectul judeţului Brăila.

Din fericire, până în prezent, nu a fost înregistrat absolut niciun caz cu simptomatologie specifică.

Ce efecte are asupra oamenilor bacteria Clostridium Perfringens găsită în apele Dunării

Specialiştii în domeniu precizează că bacteria Clostridium Perfringens este un microb care produce toxine foarte dăunătoare pentru oameni. De asemenea, Clostridium perfringens şi toxinele sale pot fi descoperite peste tot în mediul înconjurător.

Medicii afirmă că intoxicaţiile alimentare cu această bacterie periculoasă sunt uzuale şi frecvent confundate cu gripa de 24 de ore.

Persoanele diagnosticate cu bacteria Clostridium Perfringens au o stare generală de rău care ţine maximum 24 de ore după ingerare. Stările sunt asociate cu dureri de stomac şi crampe abdominale, şi mai ales urmate de scaune modificate (diaree).

Alte simptome des întâmpinate sunt greaţa, febra şi vărsăturile. Acestea nu apar de obicei, însă nu sunt excluse. Din păcate, se poate ajunge şi la moarte, dar specialiştii susţine că aceste tipuri de cazuri sunt extrem de rare.

Astfel, Clostridium Perfringens, bacteria periculoasă găsită în Dunăre produce o multitudine de exotoxine şi invazine şi cauzează infecţii ale rănilor. Bacteria mai produce şi o enterotoxină care cauzează cel mai adesea intoxicaţia alimentară. Bacterie se întâlneşte în alimente care nu sunt sterilizate corespunzător şi au germinat endospori.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite