joi, 10 octombrie, 2024

Avertisment al experților! Ce se întâmplă cu vacanţele românilor în 2024

Economiștii avertizează că, în urma creșterii inflației, prețurile au parte de o creștere rapidă ce va afecta vacanțele românilor în 2024. Inflația din România este cea mai mare din Uniunea Europeană.

Vacanțele românilor din 2024, afectate de creșterea inflației

Inflația a atins un nivel record de creștere, plasând România pe locul unu în ceea ce privește creșterea. Studiile făcute de specialiști anunță că economisirea pentru concedii va fi din ce în ce mai dificilă.

Puterea de cumpărare a românilor este afectată de prețurile care au crescut, comparativ cu media europeană, pe fondul inflației galopante. Analistul economic Adrian Negrescu a realizat un studiu în care a subliniat că o familie cu doi copii ar avea nevoie de aproximativ 2.000 de euro pentru a trăi decent în România, o sumă prea mare pentru majoritatea persoanelor de pe teritoriul țării.

„O familie cu doi copii în momentul de față, are nevoie undeva de 2.000 de euro, pentru a avea un trăi decent în România, ceea ce este o sumă aproape imposibil de strâns de majoritatea populației, pentru că foarte puțini români câștigă acești bani. Ei bine, în aceste condiții, din păcate, pe fondul scumpirilor, inflației extrem de mari pe care o avem în România, cea mai mare inflație din UE pentru a nu știu câta lună la rând, avem creșteri de prețuri duble față de ce se întâmplă la nivel european”, a declarat Adrian Negrescu

Prețurile au crescut dublu față de media europeană

Pe fondul inflației galopante, puterea de comparare a românilor, comparativ cu media europeană, este afectată de prețurile care au crescut.

„Pe fondul acestei inflații, bineînțeles că nivelul de cumpărare va dispărea, iar asta se va transpune din păcate și într-o încetinire a consumului principalului motor al economiei. Practic, mai puține vacanțe, mai puțini bani cheltuiți la terasă, mai multă atenție pentru cheltuielile de zi cu zi pentru majoritatea românilor”, a adăugat Adrian Negrescu.

Cu toate că, de la 1 iulie 2024, salariul minim va crește, această măsură nu va aduce beneficii reale, spun specialiștii. Prețurile vor crește odată cu majorarea salariului minim cu 12%, lăsând mulți angajați într-o situație la fel de dificilă.

În prezent, salariul minim brut din România este de 3.300 lei, iar Guvernul a aprobat un salariu minim de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024.

„Salariul minim crescut înseamnă doi lei speranță, pentru că atât va aduce în plus decizia Guvernului, aproximativ doi lei pe oră pentru angajații plătit cu salariu minim pe economie. Suntem campioni europeni la inflație, iar toate aceste decizii menite să crească veniturile oamenilor, din păcate sunt doar un fel de exercițiu de scamatorie financiară, pentru că, practic, ce dă Guvernul cu o mână, îi va lua cu două, prin inflație, creșteri de prețuri și problemele generate de creșterea peste noapte a fiscalității pe zona de muncă”, a explicat Adrian Negrescu.

Va fi din ce în ce mai greu să te descurci, având în vedere contextul economic actual. Vacanțele românilor din 2024 vor fi dificil de organizat, din considerentul prețurilor exorbitante care se află în contrast cu salariile nemulțumitoare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.