miercuri, 16 octombrie, 2024

Avertisment serios emis de fermieri. România riscă să rămână fără carne de porc

Fermierii din România au emis un avertisment serios cu privire la carnea de porc în țara noastră. Aceștia afirmă că, în absența unor decizii majore, există riscul ca populația să se confrunte cu o lipsă temporară de carne de porc.

Producătorii importanți de carne de porc din România trag un semnal de alarmă la începutul acestui an, subliniind că doar 15% din carnea de porc vândută în țară provine de la fermele locale. Dacă problemele persistă, românii ar putea fi privați de acest tip de carne.

Avertismentul serios lansat de fermieri. Țara este în prag să rămână fără carne de porc

Cu privire la această problemă sensibilă, aceștia au menționat că în cazul unor blocaje în transport, calamități sau altor evenimente nefavorabile, cantitatea de carne disponibilă în România ar putea fi insuficientă.

„Situația actuală va genera multe dificultăți și va aduce probleme în aprovizionarea cu carne. Am atras atenția că în România nu există suficientă carne de ani de zile. De exemplu, în 2021 și 2022, fermele de porci au înregistrat pierderi din cauza prețurilor foarte mici la care era comercializată marfa din străinătate”,  a menționat un producător de carne de porc din România.

De asemenea, producătorii de carne de porc au menționat că în ultimii ani au fost înregistrare pierderi bănești mari.

„Calculând costurile de producție în funcție de prețul de piață, am înregistrat o pierdere de aproximativ 2 lei pe kilogramul de porc, adică 220 de lei per porc”, a declarat același producător.

Studiile efectuate au scos în evidență că România nu produce cea mai bună carne din Europa

România nu produce cea mai bună carne de porc în Europa și se confruntă cu o serie de probleme. Pe lângă faptul că acoperă doar 20% din cererea de carne de porc, situația este afectată de prezența pestei porcine. Sorin Minea, președintele Romalimenta, a dezvăluit că, în opinia sa, cea mai bună carne de porc din Europa provine din Spania, în special cea provenită de la porcii adulți.

Despre situația din România, Minea a subliniat că există un deficit cronic și că producția locală acoperă doar o cincime din cerere. Acesta a criticat opiniile referitoare la superioritatea porcului românesc, menționând că mulți dintre cei care vorbesc despre acest lucru nu sunt fermieri, ci crescători particulari care își cresc porcii în condiții naturale.

În legătură cu varietatea raselor de porci românești, Minea a adăugat că există doar o rasă, Stocli, care mai poate fi găsită în prezent. El a evidențiat importanța factorilor precum alimentația și rasa în determinarea gustului cărnii de porc. Minea a explicat că porcii crescuți industrial sunt sacrificați mai devreme, în jur de cinci luni, în timp ce cei crescuți în curte ajung să fie sacrificați la vârste mai înaintate, în jur de 8 luni până la 1 an, prezentând diferențe în fibră și calitatea cărnii.

Statul român ar putea aborda problema legată de carnea de porc în țară prin diverse măsuri. În primul rând, ar putea să sprijine fermierii locali prin acordarea de subvenții și asistență financiară, facilitând astfel competiția cu produsele importate și promovând practici agricole durabile.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.