duminică, 14 iulie, 2024

Avertismentul economistului Mircea Coșea: Vor crește impozitele și taxele în 2025!

Într-un interviu susținut recent, renumitul economist Mircea Coșea a discutat diverse aspecte de actualitate ce țin de economia țării noastre. Printre subiectele abordate, Coșea a vorbit despre ipoteza în care vor crește impozitele și taxele în 2025, argumentând că acest lucru ar fi necesar pentru echilibrarea bugetului și gestionarea unui iminent șoc economic.

Vor crește impozitele și taxele în 2025!

Profesorul Mircea Coșea a adus în discuție problematica impozitării progresive, care a fost în centrul atenției în spațiul public de ceva vreme, și care este în vigoare în câteva state europene. În cadrul interviului, acesta a identificat anumite deficiențe ale acestei măsuri și a explicat motivele pentru care consideră că implementarea acesteia nu ar fi realizabilă în viitorul apropiat în contextul economic actual.

„Impozitarea progesivă are un defect, și anume că impozitează pe cei care au succes. Deci, dacă ai succes în afaceri, dacă muncești mai mult, este impozitat mai mult, este un fel de frână în stimulare. România nu poate să includă acum acest lucru, pentru că nu are informatizată situația veniturilor și s-ar întâmpla multe lucruri grave. Cred că ar trebui să fie implementat într-o anumită formă, dar nu acum”, a spus profesorul.

Din perspectiva economistului, România nu se îndreaptă spre faliment, cum a fost speculat. Mai degrabă, el a evidențiat o „lentoare” în evoluția economică a țării, care nu aduce nimic pozitiv la nivel macroeconomic. De asemenea, a subliniat faptul că proximitatea României față de zonele cu tensiune geopolitică poate atrage interes pentru investiții majore.

„Nu falimentăm. Boala României este lentoarea. Mergem încet și ocolim fiecare pietricică. Ne dezvoltăm. Ne-am dezvoltat foarte mult, foarte mult. România s-a dezvoltat din 1990 până acum, însă într-un ritm foarte lent, pentru că nu am valorificat ceea ce avem la nivelul la care ar fi”, a mai adăugat Mircea Coșea.

România va atrage investiții importante

Mircea Coșea a completat afirmând că în prezent avem oportunități, chiar dacă acestea sunt cinice, dat fiind că ne aflăm într-un context de război. A subliniat că fiind cel mai aproape de zona de conflict, și dat fiind faptul că în România se va amplasa cea mai mare bază NATO, va atrage un interes sporit pentru țară. Acest lucru poate aduce investiții suplimentare, care la rândul lor generează venituri și locuri de muncă. Investițiile au început deja să vină. Un exemplu în acest sens este construcția celei mai mari fabrici de pulberi din Europa în România, precum și reluarea producției la fabrica de armament de la Reșița. Chiar dacă este cinic să te dezvolți prin intermediul industriei de apărare, acesta a subliniat că este o metodă de creștere economică.

„Pe de altă parte, suntem atât de aproape de acest conflict încât nu ne vor lăsa să murim aici cei mari, aliații noștri strategici, care vor spune la un moment dat și cine să fie candidat la președinție, cineva care poate să țină în frâu situația, care va spune la un moment dat și câți bani să dăm din PIB pentru armament, pentru că se duce la fabrica lor, se duce și în România. Deci, situația asta nu lasă România să cadă”, a subliniat acesta.

Mircea Coșea a prognozat că în anul 2025, România se va confrunta cu un șoc economic, fiind necesară creșterea taxelor și impozitelor pentru a echilibra bugetul. Cu toate acestea, el a sugerat că există perspective de creștere a investițiilor în comparație cu perioada anterioară. Totodată, Coșea a menționat posibilitatea ca Uniunea Europeană să sprijine țara în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în vederea depășirii dificultăților economice.

„România va avea, probabil, anul viitor un șoc, pentru că vor crește impozitele și taxele, că altfel nu se poate echilibra bugetul. Dar vom avea, probabil, investiții mult mai multe decât până acum și probabil că vom fi sprijiniți de Uniunea Europeană să o scoatem la capăt și cu PNRR-ul ăsta care s-a cam încâlcit. Toți, acum, au nevoie ca acest mal la Marea Neagră să fie consolidat, pentru că inflamarea belicoasă care va fi – pentru că va fi -, este în primul rând bazinul Mării Negre”, a mai spus profesorul despe ipoteza în care vor crește impozitele și taxele în 2025.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.