Noi modificări pentru cei din HoReCa, începând cu 1 ianuarie 2023. Bacşişul va fi trecut pe nota de la plata şi impozitat de statul român.
Astfel, înainte de a primi o notă de plată la restaurant, cafenea sau hotel, clientul va trebui să bifeze pe o hârtie informativă pe care o primeşte cât bacşiş doreşte să lase.
Bacşişul trecut pe nota de plată. Reacţii pro şi contra în HoReCa
Guvernul României a decis să adopte o lege care face referire la bacşiş. Actul normativ prevede ca tipsul să fie trecut pe nota de plată şi impozitat.
După ce această modificare a fost anunţată, clienţii şi patronii din domeniul alimentaţiei publice au avut reacţii pro şi contra. Unii consumatori susţin că nu au absolut nicio problemă cu noua procedura deoarece lăsau bacşiş întotdeauna şi înainte, în schimb alţii afirmă că sunt împotriva fiindcă vor fi obligaţi să lase o recompensă celor care-i servesc.
„Nu ne deranjează. Mi se pare că oricum lăsai şi înainte cât voiai”, susţine un client.
„Din punctul meu de vedere nu este în regulă, pentru că ar trebui să alegem dacă dăm sau nu!”, a transmis un alt client.
În ceea ce priveşte părerea patronilor, marea majoritate a acestora afirmă că este o măsură benefică pentru ca bacşişul poate fi achitat şi cu cardul bancar.
„Eu personal folosesc foarte mult cardul, merg la restaurante şi de multe ori merg la bancomat ca să scot cash şi să las un tips, acum nu voi mai fi nevoit. Un minus în ghilimele poate fi că se impozitează”, a menţionat Răzvan Șerban, un proprietar de restaurant.
Cum se va împărţi bacşişul între angajaţi
Având în vedere că legea a fost pusă în aplicare extrem de rapid, reprezentanţii HoReCa nu au stabilit până în momentul de față cum vor împărţi bonusul intre angajaţi.
„Va apărea pe statul de plată al ospătarului, la sfârşit de lună. Cum îl vom împărţi, încă ne gândim”, a adăugat Răzvan Şerban.
Vă aducem aminte că proiectul de lege privind trecerea tipsului pe nota de plată a fost făcut public încă de la finalul anului 2022, însă patronii din HoReCa au organizat petrecerile de Crăciun şi Revelion fără a aplica norma.
„Petrecerea începe pe data de 31, iar majoritatea oamenilor îşi plătesc meniul până la ora zero”, a spus Adrian Mircea, un patron de pub.
Până în prezent, absolut nimeni nu avea o evidenţă a sumelor oferite drept bacşiş în restaurante şi baruri.
Restaurantele care nu trec bacsiul pe nota de plată riscă amenzi
Legea 376/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial al României. Aşadar, restaurantele şi cafenelele care nu respecta dispoziţiile legale vor primi amenzi cuprinse între 2.000 şi 4.000 lei.
„Noua Lege 376/2022, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, se va aplica, de la 1 ianuarie 2023, la operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN:
5610 – Restaurante,
5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor.
Așadar, în cazul altor activități, cum sunt cele de frizerie, coafor, manichiură, taxi, unde clienții români obișnuiesc să dea bacșiș, NU se aplică obligațiile de impozitare din Legea 376/2022”, se arată în proiectul de lege.
Așadar, patronii din HoReCa sunt obligați să treacă bacșișul pe nota de plată și să fie impozitat, începând cu 1 ianuarie 2023.