O bătrână este nevoită să lupte cu autoritățile pentru accesul la propria locuință. Femeia din judeţul Bacău a fost pusă într-o situaţie disperată, pierzându-şi accesul la casa pe care o deținea de peste jumătate de secol, din cauza unei întortocheate probleme birocratice. Această nedreptate este un exemplu concret al impactului devastator pe care uneori lenea sau neglijenţa autorităţilor îl pot aduce în vieţileoamenilor.
Bătrână nevoită să lupte cu autoritățile din cauza birocrației
Victoria Bixade, acum în vârstă de 88 de ani, și-a achiziţionat locuinţa în anul 1959, adică acum 64 de ani. Încă de atunci, aceasta avea garantat în documente un drum care îi permitea să ajungă la proprietatea sa. Cu toate acestea, în perioada comunistă, un segment din imobilele de la acea adresă au fost incluse în lista de demolare, dar miraculos, casa familiei Bixade a fost ocolită. După revoluţie, când unul dintre proprietarii de terenuri a demarat procedurile pentru a-şi recupera proprietatea, soţii Bixade s-au văzut nevoiţi să se implice într-un proces de lungă durată pentru a-şi menține dreptul asupra drumului de acces, proces în care au avut câştig de cauză.
„Nu am intrat pe altă parte, doar pe aici. Au spus să nu mai treceți pe aici că aici e aleea mea. Nu mă pot duce până la poartă”, a povestit Victoria Bixade.
Soţul Victoriei a decedat, iar în 2011, ea a decis să lase casa moştenire Veronicăi Larion, cu mențiunea ca aceasta să se preocupe de îngrijirea bătrânei pentru restul vieții sale. Cu toate acestea, a avut loc o eroare în actele întocmite de notar pentru transferul proprietăţii, în care a fost omisă menţionarea dreptului de acces la casă.
Odată cu trecerea decadelor, mai multe proprietăţi din vecinătate au fost vândute, proprietarii venind și plecând. Pe parcursul procesului judiciar desfăşurat în instanţă, a fost obţinută o ordonanţă președințială temporară care permitea accesul la proprietate în timpul litigiului, dar, din păcate, acest drept a fost ulterior suspendat. Nevoită să se confrunte cu această nedreptate, avocata femeii în vârstă de 88 de ani a anunţat hotărât că vă depune o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a aduce acest caz deosebit de trist în atenţia autorităţilor internaţionale, şi pentru a căuta o soluţie justă. Este o poveste tulburătoare, care subliniază importanţa unui sistem judiciar eficient şi a gestionării atente a problemelor birocratice în vederea protejării drepturilor şi bunăstarii cetăţenilor.
O bătrână a fost abandonată în spital
O pacientă în vârstă de aproximativ 70 de ani a fost internată în Secția de Spital Județean „Mavromati” din Botoșani timp de 4 luni, din moment ce familia a refuzat să o aducă acasă. Cheltuielile aferente îngrijirii acestei paciente au atins suma de peste 3 miliarde de lei.
Dr. Bogdan Constantin Alexandroaie, medicul-șef de pe Secția de Medicină Internă II din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”, a subliniat că este o situație frecventă ca aparținătorii să refuze externarea pacienților, ceea ce conduce la prelungirea șederii acestora în spital, mai mult decât ar fi necesar.
„Sunt foarte mulți pacienți care necesită mai multe zile de spitalizare. Sunt pacienți asistați social, pentru care este foarte greu să găsim un alt loc unde să meargă după rezolvarea problemelor medicale și automat trebuie să îi ținem mai mult, pentru că nu putem să îi scoatem în stradă. Mai sunt pacienți pentru care familia refuză să îi ia acasă. Vă dau un exemplu. În vară am avut o pacientă care a necesitat patru luni de spitalizare, din care două cu terapie intensivă pentru probleme medicale deosebit de grave, iar ulterior încă două luni de spitalizare pe medicală 2, pentru că familia a tergiversat luarea pacientei la domiciliu”, a precizat dr. Bogdan Constantin Alexandroaie.
O bătrână este nevoită să lupte cu autoritățile pentru accesul la propria locuință, din cauza birocrației.