Bogdan Aurescu „Trabucel“, cârpă de șters pe jos pentru un jurnalist de la BBC: „Nu comentez!“

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut proasta inspirație să meargă la un interviu la „Conversaţii incomode“ difuzată pe BBC. În fața unui jurnalist precum Stephen Sackur, Bogdan Aurescu „Trabucel“ a devenit o cârpă de șters pe jos pentru jurnalistul de la BBC. Micul Titulescu, așa cum îl alintă apropiații, s-a făcut de râs răspunzând monosilabic, în mod repetat.

Bogdan Aurescu „Trabucel“, cârpă de șters pe jos

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, „Trabucel“, așa cum este alintat în politica românească, a avut proasta inspirație să se ducă la un interviu cu Stephen Sackur, de la BBC, unul dintre cei mai incisiv jurnaliști din prezent.

Principala temă a dezbaterii a fost ajutorul militar oferit Ucrainei, iar „Trabucel“ s-a făcut pur ș isimplu de râs, nefiind în stare să dea niște răspunsuri diplomatice. La tirul de întrebări lansate de jurnalistul britanic, Bogdan Aurescu s-a limitat să spună doar „Nu comentez!“ sau „Nu comentez, pentru că aceasta e politica guvernului meu“. E drept, întrebările puse de Stephen Sackur nu au fost simple, dar tu, ditamai ministrul de externe, nu poți să te comporți ca un elev care a fost prins cu tema nefăcută și să te fâstâcești în halul ăsta.

Jurnalistul a ținut neapărat să afle ce tip de ajutor militar oferă România Ucrainei. Faptul că nu vrei sau nu ai voie să faci publică această informație nu înseamnă că nu poți da un răspuns coerent, în care să eviți elegant răspunsul la întrebare. Tot ce a putut să facă Aurescu a fost să spună că sprijinul populației pentru ajutorarea Ucrainei este foarte mare și că această țară este victima unei agresiuni și de aceea trebuie ajutată.

Ministrul de Externe putea să-i explice jurnalistului că țara noastră a fost prima care a sărit în ajutorul ucrainenilor care au fugit din calea războiului, să-i spună câte tone de ajutoare, constând în alimente și medicamente, am trimis în orașele ucrainene pentru a veni în sprijinul populației. Să-i ofere niște cifre relevante legate de numărul foarte mare de ucraineni care au primit adăpost și locuri de muncă în țara noastră. Putea să spună cum am facilitat în toamnă transportul de cereale ucrainene în țările Europei de Vest. Dar, „Trabucel“ nu a fost în stare să facă toate astea! El a adoptat politica struțului care bagă capul în pământ și răspunde monosilabic. Poate de aici i se și trage lui Bogdan Aurescu porecla de „Micul Titulescu“, ca o ironie la faptul că nu are nici în clin și nici în mânecă cu tot ceea ce înseamnă diplomație.

Problema dragării Canalului Bâstroe

În momentul în care a venit vorba despre canalul Bâstroe și despre așa-zisul conflict dintre țara noastră și Ucraina, în legătură cu dragarea acestuia, Bogdan Aurescu a dat iar în bâlbâială.

Jurnalistul a fost extrem de agresiv cu „Micul Titulescu“, chestionându-l în legătură cu dragarea Canalului Bâstroe i spunându-i lui Bogdan Aurescu că România ar trebui să accepte, necondiționat!, ca ucrainenii să-și facă un nou port.

În loc să prezinte punctul de vedere clar al României în legătură cu acest subiect foarte important pentru țara noastră și să explice cum este afectată România de dragarea Canalului Bâstroe, Bogdan Aurescu s-a limitat să zică: „Dacă vorbim despre această problemă, este un dosar bilateral, care are o istorie destul de lungă, cred că aproape 20 de ani.“

Una peste alta, Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu „Trabucel“ a fost doar o cârpă de șters pe jos pentru jurnalistul de la BBC, Stephen Sackur.

Pe aceeași temă

Cele mai citite