miercuri, 11 decembrie, 2024

Boli de inimă frecvente la copii. Conf. univ. dr. Alina Costina Luca: „Foarte mulți vin pentru dureri precordiale” – VIDEO

Și copiii pot suferi de boli de inimă. Iată cu ce cazuri se confruntă conf. univ. dr. Alina Costina Luca, șefa secției de cardiologie pediatrică a Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași.

Bolile de inimă pot afecta atât adulții, cât și copii, însă în cazul celor din urmă impactul este mult mai mare. Aceștia se pot confrunta cu malformații cardiace congenitale, infecții virale, dar și cu boli de inimă dobândite în urma altor afecțiuni genetice.

Sunt cazuri în care simptomele nu apar și produc întârzieri în diagnosticare, dar și cazuri în care manifestările sunt clare și impun consult medical. Din fericire, ca urmare a progresului în medicină și tehnologie, mulți copii continuă să trăiască și să aibă șansa la o viață normală și activă.

Ce boli de inimă sunt frecvente la copii? Conf. univ. dr. Alina Costina Luca: „Foarte mulți copilași vin pentru hipertensiune în ultima vreme, aritmii, aritmii cardiace, tahicardii”

În ultima vreme, bolile de inimă sunt tot mai întâlnite la copii. Aceștia pot suferi de hipertensiune arterială, generată de obezitate, din cauza stilului de viață dezorganizat pe care îl duc. De asemenea, mulți dintre ei vin la medicul de specialitate cu aritmii, aritmii cardiace, tahicardii, în special tahicardii paroxistice supraventriculare. Nu puține sunt cazurile în care copiii acuză dureri precordiale, foarte rar fiind vorba despre infarct.

„Pe secția de cardiologie, în ultima vreme, avem foarte multe hipertensiuni arteriale la copilași, foarte multe obezități, însoțite de hipertensiune arterială, adică de manifestări cardiovasculare ale obezității, pentru că, iată, mulți copii în pandemie au stat acasă, au mâncat ceva mai mult și majoritar, vă spun din ce am văzut, au luat și câte 5-10 kilograme în timpul pandemiei în greutate. Și foarte mulți copilași vin pentru hipertensiune în ultima vreme, aritmii, aritmii cardiace, tahicardii, tahicardie paroxistică supraventriculară. Adresabilitatea este foarte mare. Foarte mulți vin pentru dureri precordiale. E adevărat că noi investigăm și pentru ce este mai rău și pentru un infarct, dar trebuie să le spunem tuturor că infarctul miocardic este rarisim la copii. Deci numai la anumite patologii poate apărea.”, a declarat conf. univ. dr. Alina Costina Luca, pentru BZI LIVE.

Conf. univ. dr. Alina Costina Luca: „Durerile precordiale sperie foarte mulți copii”

Potrivit medicului Alina Costina Luca, durerile precordiale sperie foarte mulți copii. Ele sunt caracterizate de înțepături prezente la nivelul ariei precoriale, care iradiază sau nu la nivelul umărului. Totodată, copiii sunt aduși la medic deoarece se confruntă cu furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, tahicardie, palpitații și atacuri de panică. Acestea din urmă s-au dovedit a fi cauzate, de cele mai multe ori, de hipocalcemii (lipsă de calciu) și hipomagneziemii (lipsă de magneziu).

„Durerile precordiale sperie foarte mulți copii. Ele prezintă ca o înțepătură la nivelul ariei precordiale, deci în zona cardiacă, care iradiază sau nu la nivelul umărului. Cam aceasta este descrierea de cele mai multe ori. De asemenea, pot apărea parestezii, adică furnicături la nivelul mâinilor și a picioarelor. Foarte mulți copilași, acum, în timpul pandemiei, s-au adresat pentru tahicardie, palpitații, dureri, fiind, de fapt, și foarte multe atacuri de panică.”, a adăugat medicul Alina Costina Luca.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite