marți, 14 ianuarie, 2025

Bolile cardiovasculare pot fi ereditare? Ce spune prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași – VIDEO

Multe persoane se întreabă dacă bolile cardiovasculare pot fi ereditare. Ei bine, potrivit medicului Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, bolile de inimă pot fi transmise de la părinți către copii încă de la naștere.

Bolile cardiovasculare sunt tulburări care afectează atât inima, cât și vasele de sânge. Cauzele apariției acestor afecțiuni se află în strânsă legătură cu factorii de risc, care pot fi modificabili, dar și nemodificabili. Factorii modificabili reprezintă acei factori care pot fi controlați prin dietă sau tratament, și anume: fumatul, obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, statusul socio-ecomonic, nivelul educațional, anxietatea, depresia, stresul prelungit. Printre factorii nemodificabili se numără sexul (în prima parte a vieții, riscul este mai mare la bărbați, iar după menopauză, femeile ajung la același nivel de risc), vârsta (odată cu înaintarea în vârstă, vasele devin mai rigide și, prin urmare, mai puțin maleabile) și ereditatea (riscul crește în momentul în care o rudă a dezvoltat o formă de boală cardiovasculară înaintea vârstei de 55 de ani la bărbați, respectiv 65 de ani la femei).

Bolile cardiovasculare pot fi ereditare? Iată recomandările prof. dr. Florin Mitu

Medicul Florin Mitu a confirmat faptul că bolile cardiovasculare pot fi ereditare. Astfel că, dacă în familie există persoane cu boli de inimă, și aici ne referim la mama, tata, frații sau surorile, riscul de a suferi de aceleași afecțiuni crește exponențial. Boli precum hipertensiunea arterială, accidentul vascular, accidentul coronarian și infarctul miocardic arată că persoana respectivă are un risc aterosclerotic crescut.

Pentru a evita apariția bolilor cardiovasculare, este indicată profilaxia, care trebuie să înceapă încă din copilărie. Iată ce presupune aceasta.

„De multe ori ne întrebăm cum a apărut această boală la noi, dar uităm să facem și această anamneză, discuție cu pacientul, a-l întreba dacă există în familie persoane care au avut boli de inimă (mama, tata, frați, surori). Ce înseamnă boli de inimă? Atât o hipertensiune arterială, un accident vascular, un accident coronarian, un infarct miocardic. Deci aceste afecțiuni arată că persoana respectivă (tatăl/mama) a avut un risc aterosclerotic crescut. Asta înseamnă că și tu ești predispus să faci un eveniment cardiovascular. Atunci trebuie să facem profilaxie. Cum începe profilaxia? Începe încă din copilărie. De aceea, în toate ghidurile se menționează și rolul familiei, a societății, a colectivității, a școlii în scăderea riscului cardiovascular la copii. În primul rând se obișnuiește, în cei șapte ani de acasă, în care învățăm cum să ne comportăm, dar să învățăm de multe ori și ce să mâncăm, cum să mâncăm, cât să mâncăm, să nu fumăm și așa mai departe. Sunt elemente pe care le deprindem din copilărie pentru a scădea acest risc care e clar că există.”, a declarat prof. dr. Florin Mitu, la BZI LIVE.

Medicul Florin Mitu recomandă activitatea fizică regulată, ca prim pas spre o viață sănătoasă și lipsită de boli de inimă.

„În plus, dacă facem și activitate fizică regulată, sigur că ghidurile recomandă, în funcție de vârstă, un număr de minute, minim 150 de minute pe săptămână. Dacă poți să faci mai mult, cu atât mai bine. Și să faci activitate de tip aerob: mers pe jos, jogging, ciclism și așa mai departe. Aceste lucruri le putem face fiecare dintre noi.”, a adăugat medicul.

Prof. dr. Florin Mitu: „E una să faci activitate fizică recreațională și una să faci activitate fizică competițională”

Pentru persoanele care se confruntă cu boli cardiovasculare, activitatea fizică recreațională este chiar recomandată. Însă, dacă este vorba de un pacient cu infarct miocardic, acesta trebuie evaluat înainte de a face sport.

„Dacă vorbim de sport, e una să faci activitate fizică recreațională și una să faci activitate fizică competițională. La majoritatea, noi le recomandăm să facă, mai ales dacă au boli cardiovasculare, activitate fizică recreațională. Dar sigur că dacă au o boală cunoscută, este un pacient cu infarct miocardic, el trebuie să fie evaluat înainte. Dar dacă e o persoană fără factori de risc cunoscuți, 40 – 50 de ani, el poate să facă o activitate fizică recreațională, în care poate să intre mersul pe jos, poate să intre chiar un pic de jogging, poate să intre alte activități care îi fac plăcere, chiar și cele distractive. Deci lucrurile astea se pot face.”, a mai spus medicul Florin Mitu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.