duminică, 21 iulie, 2024

Bugetarii care vor avea salarii mai mari în anul 2024. Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul

Premierul Marcel Ciolacu a precizat care sunt bugetarii care vor avea salarii mai mari în anul 2024. Liderul PSD a declarat că se va aplica o majorare de 5% la tot sistemul bugetar, dezvăluind cu cât vor crește salariile profesorilor și medicilor. Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul.

Bugetarii care vor avea salarii mai mari în anul 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că bugetul de stat pe anul 2024 va intra joi, 14 decembrie 2023, în ședința de Guvern, iar săptămâna viitoare va fi votat în Parlament. Liderul PSD a mai declarat că sistemul bugetar va avea parte de o majorare de 5% și a precizat care sunt categoriile vizate.

,,Am dori ca astăzi să fie în transparenţă şi joi să treacă prin şedinţa de Guvern, urmând ca următoarea săptămână, până în sărbători, să trecem prin Parlament, dacă va fi vreo sesizare la CCR, să fie termenul între Crăciun şi Anul Nou. Va fi majorare la tot sistemul bugetar de 5 %, mai puţin pentru demnitari.

Mergem chiar mai mult, fiindcă oricum a crescut PIB-ul şi mergem şi mai mult pe investiţii nominale, la un procent de 7,3 % la investiţii, este cel mai mare procent pe investiţii din istoria României. Avem un buget iarăşi istoric la educaţie de 4,1 % deci o mărire de 60 % a bugetului pe educaţie.

Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment. Sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie, în şcoli, în toată infrastructura.”, a spus Ciolacu.

Cu cât vor crește salariile medicilor și profesorilor

Marcel Ciolacu nu a oferit un răspuns clar în privința salariilor profesorilor și medicilor. Premierul a declarat că va găsi soluția perfectă împreună cu liderii de sindicat.

,,O să decid cu liderii de sindicat în aceste zile, era normal să aşteptăm să închidem întregul buget, să bugetez aceşti bani la Ministerul Educaţiei, sunt ferm convins că vom avea împreună o situaţie corectă.”, a declarat premierul României.

Liderul PSD asigură o majorare a bugetului și în domeniul sanitar.

,,Sunt ministere care au mai puţini bani, cele care au finalizat investiţiile şi au avut banii pentru cofinanţare anul acesta. Scriptic, ca şi procente, este Ministerul Economiei, dar e normal pentru că s-a desfiinţat Ministerul IMM-urilor şi Turismului.

Avem o majorare şi la Ministerul Sănătăţi, aproape 26 %, la Ministerul transporturilor 30%, este o majorare şi la Casa Naţională de Sănătate şi am ajuns la cifra de 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim corect cum se cheltuiesc aceşti bani, pentru că eu unul m-am săturat să văd la televizor breaking news-uri că nu există bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, că nu s-au plătit programele, când noi alocăm 12 miliarde de euro CAS. Vom vedea, trebuie în primul şi în primul rând digitalizare, să ştim foarte bine în timp real unde se cheltuie banii şi cum se gestionează banii.”, a spus liderul PSD.

Marcel Ciolacu a anunțat că se va aplica o majorare de 5% la tot sistemul bugetar, iar bugetul de stat pe 2024 va intra în discuție joi, pe 14 decembrie 2023, în ședința de Guvern.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.