luni, 20 mai, 2024

Bugetarii vor fi lăsați fără sporuri! Ministrul Muncii vrea plată doar pentru performanță

Bugetarii vor fi lăsați fără sporuri, după ce ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că vrea ca bugetarii să fie plătiți în funcție de performanță.

Simona Bucura-Oprescu spune că nu este de acord ca sporurile și bonusurile bugetarilor să fie acordate în funcție de criterii ce nu țin cont de performanța fiecărui angajat, precum vechimea în muncă.

Bugetarii vor fi lăsați fără sporuri

Noua lege a salarizării unitare ar putea veni cu vești proaste pentru unii bugetari. Proiectul de lege, care deja a fost transmis către Banca Mondială pentru consultare, urmărește să reformeze plata în sistemul bugetar.

Noul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, este de părere că angajații de la stat ar trebui plătiți în funcție performanță. Veniturile bugetarilor, compuse dintr-o componentă fixă și una variabilă, vor fi recalculate astfel încât sporurile și bonusurile să nu mai fie acordate în funcție de criterii ce nu țin cont de performanță.

„Pentru mine e foarte importantă performanţa în administraţia centrală şi locală. Să nu mai fim în situaţia în care să fie suficient că ai intrat în sistemul public şi datorită vechimii deja să ai şi o remuneraţie mai bună, să fie foarte important ca cei care lucrează în sistemul public să fie motivaţi printr-o remuneraţie corectă în acord cu munca pe care o prestează”, a declarat Simona Bucura-Oprescus.

Noua lege a salarizării unitare ar trebui să prevadă ca niciun salariu de bază de la stat să nu fie mai mare decât salariul președintelui țării, salariu de 12.000 de lei. În prezent, peste 13.500 de bugetari primesc un salariu mai mare decât cel al șefului statului.

Și premierul Marcel Ciolacu a declarat că se dorește eliminarea sporurilor pentru bugetari prin legea salarizării.

„Nu sunt adeptul sporurilor, eu vreau să ne asumăm în coaliție că în viitoarea lege a salarizării să nu mai existe sporuri. Actualele sporuri, câștigate, să fie cuprinse în corpul salariului și de acolo să terminam aceasta invenție românească. Vor exista pentru cei care fac gărzi, care nu pot să lipsească de la serviciu, vor exista anumite componente”, a precizat Marcel Ciolacu.

Premeirul a menționat că ar trebui eliminate toate acele bonusuri de lungă durată din sectorul bugetar. „Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepţional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanţa în muncă”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Economiștii nu susțin sporurile acordate bugetarilor

Economiștii consideră că sporurile acordate în sectorul bugetar sunt o problemă reală pentru piața muncii.

„Această denaturare şi piramida întoarsă e una din cele mai grave tare ale societăţii româneşti. N-ai voie să ai salarii atât de mari faţă de privat, n-ai voie să ai salarii diferite la aceeaşi responsabilitate. Să n-ai transparenţa salariilor, trebuie să ştii inslusiv bonusurile”, a zis economistul Adrian Mitroi.

Și specialistul în resurse umane Aida Chivu crede că introducerea unor criterii de performanță în sectorul bugetar va crea un val de nemulțumiri.

„Va fi destul de greu. Un an credem că va dura numai realizarea unui astfel de sistem. Ar trebui cineva să realizeze criteriile de performanţă, obiectivele pentru fiecare post în parte. Ulterior să le discute şi să le implementeze cu angajaţii. Se doreşte o aliniere a unui management de performanţă de la stat cu cel de la privat”, menționează Aida Chivu în legătură cu posibilitatea ca bugetarii să fie lăsați fără sporuri.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite