De cele mai multe ori, un buric infectat la bebeluși este provocat de omfalita infantilă. Boala reprezintă un proces inflamator localizat în partea inferioară a plăgii ombilicale și în țesuturile și vasele din jur. Teoretic, boala poate apărea la orice persoană de orice vârstă. Dar, la copiii din primele săptămâni de viață riscul de omfalită este mult mai mare din cauza exciziei cordonului ombilical după naștere.
După externarea din spital, medicul le oferă părinților recomandări pentru îngrijirea nou-născutului, care includ tratarea cordonului ombilical până la vindecarea completă a acestuia. Dacă părinții ignoră sfaturile sau le urmează incorect, procesul de vindecare și de epitelizare încetinește. Dacă o infecție stafilococică sau streptococică pătrunde în rană, stratul gras subcutanat din jurul ombilicului se inflamează, supurează și apar complicații.
Buric infectat la bebeluși. Când trebuie să apelați la ajutorul unui medic?
La examinarea plăgii ombilicale a pacientului, se poate observa roșeață, îngroșare și umflătură. Disconfortul și intoxicația generală a organismului pe fondul unei infecții bacteriene provoacă disconfort și intoxicație generală.
Printre principalele simptome se numără neliniștea copilului, plânsul prelungit, refuzul de a mânca, febră și un miros specific neplăcut în zona buricului. Dacă zona buricului este presată, poate apărea o secreție, fie purulentă, fie limpede.
Omfalita copilului la un nou-născut este rezultatul unei îngrijiri necorespunzătoare, a unei igiene precare, a unor infecții datorate lipsei de băi de aer regulate. Riscul de a dezvolta boala este mai mare dacă mama a avut infecții cauzate de Staphylococcus aureus, Streptococcus, Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa în timpul sarcinii.
Adesea, patologia se dezvoltă atunci când nou-născutul trăiește în condiții dezavantajate din punct de vedere social, în locuințe cu încălcări ale normelor sanitare și epidemiologice. Confirmarea bolii necesită un examen medical și colectarea de anamneză.
Cum este diagnosticată și tratată infecția? Cât de periculoasă este această afecțiune?
Pentru evaluarea stării și detectarea precoce a complicațiilor trebuie efectuată analiza clinică a sângelui, hemocultură și test de sensibilitate la antibiotice. De asemenea, este necesară cultura bacteriană a secrețiilor din rana ombilicală, analizele de sânge pentru markerii inflamației sistemice, precum și proteina C reactivă și procalcitonina.
În omfalita flegmonică și necrotică, este necesară și o ecografie a organelor interne și un consult cu un chirurg. Planul de tratament pentru omfalită este stabilit de medic, ținând cont de gravitatea afecțiunii, de stadiul bolii și de istoricul medical al pacientului.
În forma catarală, este indicat un tratament local zilnic cu soluții antiseptice, băi de aer pentru uscarea plăgii și accelerarea vindecării. În omfalita neonatală purulentă, se administrează ca tratament spitalicesc intervenția chirurgicală și tratamentul cu antibiotice și imunoglobulină.
Un buric infectat la bebeluși reprezintă o boală comună care poate avea consecințe periculoase. Omfalita netratată la copii duce la peritonită, septicemie, flegmon al peretelui abdominal anterior, osteomielită și abces hepatic. Patologia poate fi fatală. Inflamația bacteriană este, de asemenea, extrem de periculoasă pentru adulți, în timp ce organismul unui nou-născut are mult mai puține resurse pentru a face față agenților infecțioși. Pentru a evita astfel de probleme, este important să nu vă auto-medicați, să nu încercați să găsiți remedii pentru a opri inflamația pe cont propriu.