Informațiile din acest articol sunt un veritabil calendar agricol pentru plantare răsaduri și semănare legume în grădină. Cum temperaturile din prezent sunt peste normalul perioadei, nu ar trebui să ne facem probleme că semințele nu vor germina. Totodată, trebuie ținut cont că imediat după plantare sau semănare, este necesară udarea solului.
Am avut o iarnă destuld e blândă iar primăvara pare să se aștearnă în multe din zonele țării. Astfel, muncile agricole sunt în toi, fermierii acordând o atenție deosebită plantării și semănării legumelor. Oricum, ca regulă principală de urmat este faptul că niciodată nu trebuie plantate răsaduri într-un sol rece. Așadar, avem nevoie de o temperatură a substratului de circa 9-10 grade Celsius.
Calendar agricol pentru plantare și semănare legume în grădină
Spre sfârșitul lunii februarie, fermierii s-au ocupat de morcov, pătrunjel, mărar, leuştean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, ba și mazăre, spanac ori salată. Începând cu luna martie, ne putem ocupa tot cu realizarea unor straturi de morcov, pătrunjel, mărar, leuştean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, mazăre, spanac, salată ori măcriș. Abia în ultima decadă a acestei luni, vom putea semăna ridichi de lună, cartofi timpurii, dar și soiuri de varză pentru producţie timpurie.
Seminţele trebuie să fie sănătoase iar straturile de pământ se acoperă cu un rând fin de gunoi de grajd. Atenție, însă, nu trebuie să fie prea gros pentru a permite plantelor să răsară. Tot în această perioadă se poate face şi repicatul răsadurilor în cuburi sau ghivece nutritive pentru culturile timpurii. Ne referim în acest caz la tomate, ardei ori vinete.
Înncepând din a doua jumătate a lunii martie se vor planta în răsadniţe castraveţii şi ardeii, dar va trebui să pregătim și solariile pentru roșii şi vinete. De reținut că răsadniţele și solariile trebuie dezinfectate cu formalina sau sulfat de cupru.
Ce activități au loc în luna aprilie
În cea de-a doua lună de primăvară, în prima decadă, ne putem ocupa de semănarea ridichilor de vară, a dovleceilor, cartofii timpurii, spanac, mărar, dar și soiuri de varză timpurie. În intervalul 10-20 aprilie, este vremea să semănăm dovleci de copt, pepene galben, pepene roșu, spanac, porumb pentru fiert, dar și roşii ori ardei. În ceea ce privește ultima decadă din aprilie, ne putem ocupa de sfecla roşie, castraveţi, dovlecei, pepene galben și roșu ori fasole.
Totodată, până la mijlocul lunii aprilie se mai pot planta în grădinăși rădacinoasele (morcovi, pătrunjel, păstârnac) în rânduri, la distanta de 25 cm, dar și salată ori spanac. Mai putem pune soiuri de mazăre târzie, dar şi sămânţă de ceapă.
Abia după mijlocul lunii aprilie începe plantatul vărzoaselor, gulia, conopida, semănatul cartofilor preîncolțiți la 70 cm între rânduri, la o adâncime de 10 cm. Tot acum ne vom ocupa de plantarea ţelinei, la 40 cm între rânduri şi pe rând, dar și de semănatul porumbului dulce. Abia la sfârşitul lunii, dacă vremea e bună, se poate planta răsadul de roşii timpurii şi ardei.