Când apare gușa tiroidiană și care sunt simptomele ce o pot însoți? Află totul despre tulburările endocrine de la dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.
Tiroida reprezintă o glandă situată la nivelul gâtului și are formă de fluture. Ea se ocupă de secretarea hormonilor care ajută la reglarea metabolismului, a frecvenței cardiace, a digestiei, a frecvenței respiratorii și a stării psihice. Gușa tiroidiană apare în momentul în care glanda tiroidă suferă. Este întâlnită la ambele sexe, dar mai frecventă este la femei. De cele mai multe ori, gușa tiroidiană poate influența negativ funcția tiroidiană, în sensul în care poate afecta secreția de hormoni tiroidieni.
Când apare gușa tiroidiană? Iată ce spune medicul Simona Mogoș
Apariția gușei tiroidiene este cauzată, de regulă, de deficitul de iod, tiroidita Hashimoto, boala Graves, nodulii tiroidieni, cancerul tiroidian, sarcina și inflamația locală. Potrivit medicului endocrinolog Simona Mogoș, mărirea de volum a glandei tiroide apare și în stadiile incipiente ale hipotiroidiei, fiindcă în acest caz este vorba de o inflamație a glandei. Această inflamație este însoțită de o creștere de volum, care poate fi cuantificată ecografic.
„În forma clasică de hipertiroidie Hashimoto apare mărirea de volum a glandei tiroide, dar și în hipotiroidie o găsim în stadiile incipiente ale bolii, pentru că acolo este vorba de o inflamație a tiroidei. Iar această inflamație apare cu o creștere de volum, care poate fi cuantificată ecografic. Există forma clasică de hipertiroidie cu creșterea de volum a glandei și afectare oculară, numită boala Graves-Basedow. Este o formă de hipertiroidie care afectează atât tiroida, prin creșterea ei de volum (gușă) și modificări oculare – ochiul iese în afară.
Exoftalmia poate fi bilaterală, poate fi unilaterală, poate lipsi sau poate apărea mult mai târziu, în decursul bolii. Sau, altă variantă, apare exoftalmia și nu a apărut boala de glandă. Deci există diferite forme ale acestei boli. Nu doar exoftalmia este manifestarea care caracterizează boala Graves-Basedow, ochii și ei sunt inflamați, sunt roșii, pacienții percep senzația de nisip, de corp străin în ochi, se trezesc cu ochii umflați dimineața, pot să aibă în stadiile mai dure ale bolii senzația că văd dublu, durere în spatele globului ocular și o inflamație, o roșeață puternică a conjuctivei și a pleoapelor, până la pierderea vederii, afectarea nervului optic, dar ăsta este stadiul final al bolii și, în principiu, nu se ajunge acolo.”, a declarat medicul Simona Mogoș, pentru BZI LIVE.
Tratament pentru gușa tiroidiană
Tratamentul este stabilit în funcție de boala care a generat gușa tiroidiană, de dimensiunea acesteia, de prezența sau de absența simptomelor, dar și de scopul urmărit. Pentru creșterea sintezei de hormoni tiroidieni se administrează terapie de substituție hormonală FT3 și/sau FT4. Mai mult, pentru reducerea sintezei de hormoni tiroidieni se recomandă tratament specific, menit să blocheze producția în exces. Datorită acestor terapii, există posibilitatea ca gușa să se reducă în dimensiuni.
În unele cazuri, se impune tratamentul chirurgical. De pildă, când există noduli tiroidieni care duc la apariția simptomelor de hipertiroidism, când există suspiciunea de cancer tiroidian sau când există dificultăți de respirație sau deglutiție din cauza dimensiunilor la care a ajuns gușa.
De asemenea, există și tratamente naturiste pentru gușa tiroidiană, însă acestea sunt recomandate doar în cazul în care problema este o consecință a deficitului de iod.