miercuri, 19 martie, 2025

Când nu se fac nunţi în 2023. Biserica Ortodoxă Română refuză să organizeze evenimente în aceste zile

Cei doi ani de pandemie au anulat extrem de multe evenimente, însă în această perioadă românii nu mai au de ce se îngrijoră. Astfel, cei care doresc să meargă în faţa lui Dumnezeu pentru a-şi uni destinele trebuie să ştie când nu se fac nunţi în 2023.

Biserica Ortodoxă Română are o listă de zile în care refuză să organizeze astfel de evenimente, chiar dacă sunt importante pentru cupluri.

Când nu se fac nunţi în 2023. Viitori miri nu pot alege aceste zile

Căsătoria este unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa unei persoane. Însă, în procesul de organizare e absolut necesar să se ţină cont de anumite aspecte, printre care sărbătorile şi vremea. Pentru a nu întâmpina probleme şi planurile să fie date peste cap, este importanta stabilirea unei date.

În ceea ce priveşte cununia civilă, cuplul nu trebuie să-şi facă griji. Aceasta se oficiază în orice zi, însă depinde de programul primăriilor. Când vine vorba de cununia religioasă, Biserica Ortodoxă Română oficiază nunţi doar în anumite perioade.

Reprezentanții BOR au menţionat faptul că în acest an, în perioada 20 februarie – 23 aprilie 2023 (lăsatul secului de carne pentru Postul Sfântului Paşti, până de Sfântului Apostol Toma) nu vor fi organizate ceremonii religioase. Mai mult decât atât, în luna iunie, în perioada 12- 28, nu se vor putea prezenta în faţa altarului românii pentru a se căsătorii pentru că este Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Redăm în cele ce urmează lista zilelor în care nu pot fi organizate nunți în anul 2023.

20 februarie – 23 aprilie – lăsatul secului de carne pentru Postul Sfântului Paşti, până de Sfântului Apostol Toma
12 – 28 iunie – Postul Sf. Apostoli Petru şi Pavel
1 – 14 august – Postul Adormirii Maicii Domnului;
29 august – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul;
15 noiembrie – 24 decembrie – Postul Nașterii Domnului;
1 – 2 februarie – ajunul și ziua în care se sărbătorește Întâmpinarea Domnului;
24 – 25 mai – ajunul și Înălțarea Domnului;
3 – 5 iunie – ajunul, ziua de Rusalii și a doua zi după Rusalii;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
13 – 14 septembrie – ajunul și ziua Înălțării Sfintei Cruci;
25 decembrie 2023 – 6 ianuarie 2024 – perioada de la Crăciun, până la Bobotează.

Zile libere de la stat pentru pregătirile de nuntă

Potrivit legii, având în vedere că sunt o serie de evenimente deosebite în viaţa unei persoane, salariaţii au dreptul la câteva zile libere. Acestea vor fi plătite şi nu se includ în durata concediului de odihnă.

„Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel naţional, aplicabil tuturor societăţilor comerciale, salariaţii au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situaţii. Iată care sunt acestea:

căsătoria salariatului – 5 zile;
căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
naşterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura;
decesul soţului/soţiei, copilului, părinţilor, socrilor – 3 zile;
decesul bunicilor, fraţilor, surorilor – 1 zi;
donatorii de sânge – 1 zi;
schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiaşi companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior”, se arată în lege.

Foarte multe persoane s-au întrebat când nu se fac nunţi în 2023. BOR transmite că pe lângă lista menţionată anterior, cununiile religioase nu se mai oficiază nici în zilele de miercuri şi vineri., cu anumite excepții.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite