duminică, 3 martie, 2024

Când reîncep elevii cursurile. Următoarea vacanță va fi în perioada 6 – 26 februarie

Luni, 9 ianuarie 2023 reîncep elevii cursurile, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Astfel, modulul trei este unul mai complicat, deoarece vacanta este una flexibila în România.

Următoarea vacanţă pentru elevi este programată în perioada 6 – 26 februarie 2023, se arată în structura noului an şcolar care cuprinde 5 module de învăţare şi 5 vacante.

Când reîncep elevii cursurile, în România

Luni, 9 ianuarie 2023, elevii se întorc la şcoală. Ultima zi de şcoala din acest modul vă fi aleasa în mod distinct de fiecare judeţ în parte. Important de precizat este faptul că Ilfov şi Suceava au decis că vacanţa din luna februarie să fie în prima săptămână a lunii. De asemenea, alte judeţe au ales vacanţă în mijlocul lunii.

Vă aducem aminte că este o premieră în România modificarea structurii anului şcolar şi include cinci module de învăţare şi cinci vacanţe:

Modulul 1

cursuri – de luni, 5 septembrie, până vineri, 21 octombrie
vacanţă – de sâmbătă, 22 octombrie, până duminică, 30 octombrie;

Modulul 2

cursuri – de luni, 31 octombrie, până joi, 22 decembrie
vacanţă – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

Modulul 3

cursuri – de luni, 9 ianuarie, până vineri, 3 februarie, respectiv vineri, 10 februarie sau vineri, 17 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti
vacanţă – o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 26 februarie;

Modulul 4

cursuri – de luni, 13 februarie, respectiv luni, 20 februarie, sau luni, 27 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, până joi, 6 aprilie
vacanţă – de vineri, 7 aprilie, până marţi, 18 aprilie;

Modulul 5

cursuri – de miercuri, 19 aprilie, până vineri, 16 iunie
vacanţă – de sâmbătă, 17 iunie, până duminică, 3 septembrie.

În aceeaşi ordine de idei, în zilele de sărbătoare legală prevăzute de Guvern şi de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri.

Școala altfel şi Săptămâna verde

În ceea ce priveşte programele „Școala altfel” şi „Săptămâna verde”, acestea se vor desfăşura în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare rămâne la latitudinea fiecărei unităţii de învăţământ în parte. Important de menţionat este ca derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.

Excepţie fac clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică.

În cazul în care sunt necesare suspendările de cursuri, potrivit regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, măsurile referitoare la parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.

De asemenea, în situaţii extreme, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin ordin.

Solicitarea de modificare a structurii anului şcolar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor.

Începând cu noul an școlar, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) prevede că tezele nu mai sunt obligatorii, dar vor putea fi susținute dacă profesorii de la clasă vor considera necesar. Numărul de note puse de un profesor la o disciplină va depinde de numărul de ore alocat săptămânal acelei discipline, dar nu va putea fi mai mic de trei. Totodată, profesorii vor putea încheia o singură medie anuală pentru fiecare elev. Așadar, luni, 9 ianuarie 2023 reîncep elevii cursurile în anul școlar 2022-2023.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite