joi, 16 ianuarie, 2025

Când sunt moşii de iarnă. Tradiţii şi obiceiuri ţinute în Sâmbăta Morţilor

Una dintre cele mai importante sărbători ale anului din Calendarul Creştin Ortodox este Sâmbăta Morţilor. Această zi este închinata persoanelor care au plecat dintre noi. Când sunt moşii de iarnă şi de tradiţii se ţin veţi afla în rândurile ce urmează.

Vă reamintim că sâmbătă este ziua în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul s-a pogorât în Iad pentru a-i elibera pe toţi drepţii adormiţi.

Când sunt moşii de iarnă şi ce tradiţii se respectă în această zi importantă

Pe data de 18 februarie 2023 are loc pomenirea morţilor, fiind moşii de iarnă, exact înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Mare (Iată când pică Paștele 2023). În Biserica Ortodoxă Română se fac frecvent slujbe dedicate celor care au murit, însă Sâmbăta Morţilor are o însemnătate mult mai mare. Comemorarea celor dragi care nu se mai afla printre noi se face prin multă rugăciune şi parastas.

Astfel, în această zi mare creştinii respecta o serie de obiceiuri şi tradiţii, care sunt menite pentru a-i pomeni pe cei adormiţi exact cum se cuvine. Pregătirile se fac din timp, iar în Sâmbăta Morţilor femeile merg la biserică cu preparate ce vor fi sfinţite şi date de pomană.

Preotul citește Sf. Liturghie, face slujbă parastasului, citeşte numele celor adormiţi de pe pomelnice și sfințește bucăţele aduse de gospodine.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”, este una dintre rugăciunile citite de preot în timpul slujbei de parastas.

Tradiţia spune că femeile trebuie să aibă haine noi şi capul acoperit atunci când merg la Sâmbăta Morţilor. Imediat după slujbă, creştinii merg la cimitir pentru a împărţi preparatele pentru sufletul morţilor.

Ce obiceiuri sunt în Sâmbăta Morţilor

Tradiţia spune că se pregătesc şi se mănâncă obligatoriu piftie (răcitura). Dacă rămâne pe duminică, nu se mai mănâncă şi se aruncă pentru a preveni frigul din timpul verii. De asemenea, pe lângă vin, coliva, prescuri se mai împart ouă, mucenici (colaci în formă de 8, unşi cu miere şi acoperiţi cu nucă).

Alt obicei ţinut în Sâmbăta Morţilor este acela de a nu merge singur pe stradă. Se zice că sufletele celor plecaţi de pe pământ sunt libere, se întorc la mormânt şi aşteaptă să se ducă în cer.

De asemenea, este interzis să spălăm haine sau să facem treburi prin gospodărie. Potrivit tradiţiei, nu se dă cu mătura pentru că praful ridicat se duce în ochii răposaţilor. Nu este bine nici să se ducă gunoiul, pentru a nu ajunge în mâncarea celor morţi. O parte dintre aceste tradiții se țin și de în timpul altor sărbători.

Nu trebuie uitat că pe 18 februarie trebuie să se aprindă lumânări pentru cei dragi care au plecat dintre noi, pentru a le lumina calea. Mai mult decât atât, în această zi importantă nu trebuie să purtăm duşmănie sau să ne certăm cu cineva pentru că nu ne vom mai putea împăca cu respectivii şi vom fi urmăriţi de aceste negre gânduri. Cine va respecta obiceiurile şi tradiţiile moșilor de iarnă, cu sfinţenie, vor fi feriţi de nebunie, pierderea minţilor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite