vineri, 1 decembrie, 2023

Care este diferența dintre amețeală și vertij? Iată explicațiile conf. dr. Sebastian Cozma, medic primar ORL – VIDEO

Conf. dr. Sebastian Cozma, medic primar ORL – coordonatorul Compartimentului Audiologie şi Vestibulogie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași, a prezentat în emisiunea BZI LIVE diferența dintre amețeală și vertij. De ce sunt foarte ușor confundate de pacienți?

Amețeala și vertijul reprezintă două dintre cele mai frecvente probleme raportate de pacienți. În timp ce amețeala are ca simptome senzația de plutire și cap ușor, instabilitate asociată pierderii echilibrului, leșin și oboseală, vertijul constă în acea senzație falsă că împrejurimile se învârt sau se mițcă, fără ca persoana în cauză să fie în mișcare. Vertijul poate fi asociat tinitusului, hipoacuziei sau senzației de plenitudine auriculară, pe când amețeala poate fi declanșată sau accentuată de mișcarea și ridicarea capului și chiar de mers, uneori fiind nevoie de așezare sau chiar de întindere.

Care este diferența dintre amețeală și vertij? Conf. dr. Sebastian Cozma: „Toate pot avea cauze vestibulare, adică în sistemul nostru de echilibru”

Potrivit medicului Sebastian Cozma, vertijul este caracterizat de senzația de rotație a spațiului în jurul pacientului. Unele persoane care trec printr-un astfel de episod relatează că trebuie să închidă ochii și să se țină de ceva, pentru că, în caz contrar, riscă să își piardă echilibrul. De asemenea, vertijul poate să constea și în senzația de rotație a propriei persoane față de mediul înconjurător. În schimb, celelalte senzații de instabilitate, de lipsa echilibrului, de tendința de cădere, de senzația de leșin, de întunecare a vederii cu steluțe sunt specifice amețelilor de altă natură și nu constituie un simptom vertiginos.

„Vertijul presupune senzația de rotație a spațiului în jurul pacientului. Unii pacienți relatează că trebuie să închidă ochii și să mă țin de ceva, pentru că altfel simt că o să cad și mă rotesc mult. Chiar dacă sunt în pat, simt aceeași senzație. Întinși pe pat înseamnă maximum de sprijin, senzația de cădere există în continuare și de rotație. Sau senzația de rotație a propriei persoane față de mediul înconjurător. Acesta este vertijul, vertijul rotator. Celelalte senzații de instabilitate, de lipsa echilibrului, de tendința de cădere, de senzație de leșin, de întunecare a vederii cu steluțe sunt amețeli de altă natură, nu simptom vertiginos. Dar toate pot avea cauze vestibulare, adică în sistemul nostru de echilibru”, a declarat conf. dr. Sebastian Cozma, pentru BZI LIVE.

Conf. dr. Sebastian Cozma: „Inclusiv un puseu de hipertensiune poate genera și vertij, adică senzații rotatorii”

Medicul a adăugat că amețeala este un simptom, care necesită explicat în detaliu, deoarece este atât de comun multor probleme. Inclusiv un puseu de hipertensiune poate genera și vertij, adică senzații rotatorii, ceea ce poate duce la un diagnostic greșit.

„Amețeala este un simptom, dar este atât de important modul în care amețim pentru noi, pentru a vedea, pentru a privi spre diagnostic, spre cauză, încât deseori le spunem pacienților: „Vă rog să nu mai folosiți cuvântul amețeală. Spuneți-ne ce simțiți cu alte cuvinte, pentru că este atât de comun multor probleme.” Inclusiv un puseu de hipertensiune poate genera și vertij, adică senzații rotatorii.”, a adăugat medicul Sebastian Cozma.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite