vineri, 12 aprilie, 2024

Care este rețeta clasică de salată boeuf. Pasul pe care bucătarii nu trebuie să-l sară

Multă lume se întreabă care este rețeta clasică de salată boeuf, deoarece aceasta a cunoscut multe variațiuni de-a lungul timpului. Ba chiar o reală dispută există în prezent cu privire la faptul dacă se pune sau nu mazăre. Și ca să nu mai vorbim despre faptul că acum tot mai multă lume folosește piept de pui și nu carne de vită.

Salata boeuf este un aperitiv care a ajuns tradițional în ultimii ani în România. Deși rețeta originală a fost creată de un bucătar belgian pentru un restaurant renumit din Moscova în anul 1860, în timp, fiecare gospodină și-a pus amprenta și a adaptat salata în funcție de preferințele familiei.

Rețeta clasică de salată boeuf conține carne de vită și mazăre

În jurul salatei de boeuf au existat multe controverse, începând de la carnea folosită. Inițial, carnea folosită a fost de vită, după cum sugerează și numele salatei, „boeuf” însemnând vită în limba franceză.

Totuși, gospodinele au transformat rețeta, alegând, de cele mai multe ori, să pună carne de pui, fiind mult mai accesibilă și mai puțin costisitoare. În plus, există o altă discuție între cunoscători cu privire la mazăre, depinzând, în final, de preferințele fiecăruia. În rețeta originală, s-a adăugat și mazăre.

Ingrediente

Pentru o salată de boeuf delicioasă, veți avea nevoie de: 450 g carne de vită, 250 g mazăre fiartă, 10 cartofi, 3 morcovi, o țelină mică, gogoșari și castraveți murați, sare, piper, muștar și maioneză.

Pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru salata de boeuf sunt destul de simpli. În primul rând, puneți toate ingredientele la fiert, separat. Cartofii se fierb cu tot cu coajă, morcovii de curăță, iar carnea se spumează foarte bine. Până fierb ingredientele, se toacă murăturile pentru a avea timp să se scurgă. Este important ca salata boeuf să mențină un echilbru perfect între acru, sărat și dulce.

Fiecare gospodină alege mărimea la care dorește să toace ingredientele. După ce murăturile s-au tocat, se spun într-o sită, la scurs, fiind important ca zeama acestora să nu ajungă la final, în salată. După ce au fiert cartofii, se pun în apă rece, la răcit. Carnea și morcovii se pun, de asemenea, la răcit, urmând să tocăm toate ingredientele în cubulețe. Țelina se dă prin răzătoare, adăugând prospețime salatei.

Ingredientele se pun, pe rând, într-un castron mare, începând cu carnea. La final, asigurați-vă că nu mai există lichid în murăturile tocate și adăugați, gustând frecvent, din fiecare ingredient. Sarea este foarte importantă, asemenea oricărui preparat, însă adăugați cantități mici până sunteți mulțumit de rezultat, fiindcă murăturile sunt și ele sărate.

Maioneza de casă – arma secretă a gustului perfect

Deși există multe păreri legat de cum ar trebui să fie salata boeuf, un lucru e cert: maioneza trebuie făcută în casă. Fiecare bucătar are preferințe cu privire la cantitatea optimă de maioneză, însă toate ingredientele trebuie să se lege bine. Dacă aveți posibilitatea, este recomandat să folosiți ouă de casă, oferind maionezei nuanța galbenă.

Dacă doriți o maioneză mai grasă, puteți folosi în jur de 250 ml de ulei la un ou. Dacă doriți să fie mai dietetică, folosiți mai puțin. Puteți mări cantitatea de muștar dacă vă place un gust mai pronunțat de muștar în maioneză.

La final, nu uitați să adăugați zeamă de lămâie din plin pentru a tăia din gustul gras al maionezei. Amestecați bine toate ingredientele și lăsați salata la frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite