Florin Sabaiduc, instructor de înot, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre beneficiile înotului pentru adulți și copii. Ce influență poate avea acest sport asupra sănătății întregului organism?
Unul dintre cele mai importante beneficii ale înotului se află în strânsă legătură cu reducerea stresului. Pe măsură ce mușchii se relaxează, are loc și relaxarea mentală. De asemenea, activitatea într-un mediu nou, diferit, lipsită de distrageri exterioare, contribuie la destinderea completă și la eliminarea grijilor de zi cu zi. Iată ce alte beneficii are înotul, potrivit instructorului Florin Sabaiduc.
Care sunt beneficiile înotului pentru adulți și copii? Florin Sabaiduc, instructor de înot: „Întărește imunitatea”
Înotul nu este doar un sport care relaxează mintea și corpul, ci este mai mult decât atât. Instructorul Florin Sabaiduc a dezvăluit că înotul contribuie la întărirea imunității. Prin înot, și mai ales în sezonul rece, organismul este mai activ și, implicit, metabolismul este mai activ, deoarece este supus nevoii de adaptare. Fiind metabolismul mai activ și imunitatea este mai activă.
„Este iarnă afară, dar este, din punctul meu de vedere un moment foarte frumos, foarte bun, pentru a învăța înotul, pentru a perfecționa înotul, pentru că acum se întâmplă un fenomen și anume se întărește imunitatea. Prin înot și, în special, în această perioadă, pentru că organismul trebuie să fie mai activ, metabolismul să fie mai activ, fiind supus nevoii de adaptare. Această trecere de la aer la apă, la aer rece, apă care are densitate de 800 de ori mai mare decât aerul și atunci organismul are un efort suplimentar de adaptare, deci metabolismul devine mai activ. Fiind metabolismul mai activ și imunitatea este mai activă.”, a declarat Florin Sabaiduc, pentru BZI LIVE.
Sfaturi pentru persoanele care merg la înot iarna
Persoanele care practică înot în sezonul rece ar trebui să țină cont de câteva sfaturi prețioase. În primul rând, când pleacă de la bazin, acestea trebuie să se usuce foarte bine pe cap și pe urechi. Timpanul nu trebuie să fie niciodată umed, fapt pentru care este necesară folosirea unor dispozitive, care se găsesc în farmacii și care contribuie la o uscare mai ușoară a urechilor. Pe de altă parte, foarte important este ca cei care merg la înot să se hidrateze foarte bine. O hidratare corespunzătoare poate fi asigurată de ceaiurile fără zahăr. Potrivit instructorului de înot Florin Sabaiduc, un ceai călduț, băut imediat după ce persoana ajunge acasă de la bazin, poate face minuni.
„Primul pas este să te usuci foarte bine pe cap și pe urechi. Când pleci de la bazin, timpanul nu trebuie să fie umed, trebuie uscat. Asta înseamnă să îți aloci timp pentru acest lucru, să te usuci suficient de bine. Urechea se usucă mai greu, dar sunt, să le zicem dispozitive medicale, care se găsesc în farmacii, care ajută pentru a usca urechea mai repede și atunci ai scăpat de o grijă. Și un alt pas, pasul doi, partea de hidratare și eu recomand, din experiența mea, ceaiuri fără zahăr. Un ceai călduț, în special când ajungi acasă după bazin face minuni. Eu am probat-o cu copiii în taberele pe care le organizez și are succes. Adică nu am avut niciodată suprize cu copiii să răcească, pentru că făceam dimineața înot, după-amiaza schi sau invers, depinde de calendarul din săptămâna respectivă și nu am avut, repet, nicio supriză cu copiii să le curgă mucii, să facă roșu în gât. Și nu în ultimul rând, mai ales când mergem la bazin și, în special, la temperaturile sub 10 grade, ca să nu mai vorbim sub 0 grade ceva pe cap. O căciulă, o glugă, ceva pe cap.”, a mai spus Florin Sabaiduc, instructor de înot.