marți, 8 octombrie, 2024

Care sunt cauzele depresiei? Conf. dr. Andreea Szalontay: „În general, un eveniment negativ generează o depresie” – VIDEO

Conf. dr. Andreea Szalontay medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola, din Iași, a prezentat în emisiunea BZI LIVE cauzele depresiei. Ce poate genera o astfel de tulburare și cum poate fi tratată?

Depresia reprezintă atât o afecțiune a psihicului, cât și o afecțiune a fizicului. Această tulburare este una difuză, în sensul că pacientul nu poate spune că suferă de depresie, dar spune că se simte rău. Tocmai de aceea, medicul este singurul în măsură să stabilească dacă simptomele resimțite de pacient sunt manifestări ale unei boli fizice sau dacă acea persoană suferă de depresie.

De reținut este că depresia poate fi determinată de mai mulți factori, cum sunt: mediul urban, abuzurile suferite în copilărie , statutul socio-economic, condițiile de la locul de muncă sau discriminarea rasială, etnică ori sexuală.

Care sunt cauzele depresiei? Conf. dr. Andreea Szalontay: „Cauzele sunt variabile”

Medicul psihiatru Andreea Szalontay susține că depresia este generată, de cele mai multe ori, de un eveniment negativ din viață. De exemplu, printre cele mai frecvente cauze ale acestei tulburări se află divorțul, moartea unui membru al familiei ori boala copiilor. Lipsa sau pierderea locului de muncă, ori situații conflictuale intrafamiliale sau un soț agresiv pot constitui, de asemenea, cauze ale depresiei.

„Cauzele sunt variabile. În general, un eveniment negativ din viață generează o depresie. Să zicem un divorț, moartea unui membru al familiei, boala copiilor. Mă refer aici la femei, femei care sunt afectate de boală severă, deci nu mă refer la autism, de exemplu, la un copil cu schizofrenie, deci o altă afecțiune gravă, care impactează buna desfășurare, bunul echilibru al familiei sau persoanei. Lipsa sau pierderea locului de muncă, situații conflictuale intrafamiliale, soț agresiv și acum probabil că o să apară situația generată de starea de așteptare a războiului, care să sperăm că nu va veni. Sau, mă rog, starea generată de iminența unui conflict armat mai aproape de granițele noastre, e destul de aproape și așa. Sigur că sunt persoane vulnerabile la stres, care vor claca emoțional în decursul săptămânilor care vor veni.”, a declarat conf.dr. Andreea Szalontay, pentru BZI LIVE.

Conf. dr. Andreea Szalontay: „Stresul poate să apară și din imaginarea lucrurilor negative”

Medicul a subliniat, totodată, influența stresului în ceea ce privește dezechilibrele psihice. O persoană cu afecțiuni psihiatrice, bine echilibrată, poate fi puternic influențată de un eveniment negativ cum este războiul. Acest lucru poate constitui o presiune pentru orice persoană vulnerabilă, ceea ce poate determina o reevaluare a medicației.

„Stresul poate să apară și din imaginarea lucrurilor negative. Este bine să fim precauți, acum să nu fim ipocriți. Foarte mulți dintre pacienții cu afecțiuni psihiatrice, care erau bine echilibrați încep să se dezechilibreze și încep să vină. Pentru că este o presiune pe care orice persoană vulnerabilă, pentru că în momentul când ai o afecțiune psihiatrică, chiar bine susținută teraputic, un impact din ăsta negativ, până apare un factor extern, care este impactant și pentru noi, care zicem că sunt echilibrați, va da peste cap pacientul ăla și atunci va fi necesară o reevaluare a medicației. Dar ce ar trebui să facem noi, toți ceilalți, care zicem că nu avem, spunem că nu avem probleme, putem deja să trăim în prezent. Faptul că facem ordine în acte nu-i nimic rău, ne facem pașaport, sunt foarte multe persoane care nu aveau pașaport, se gândesc că vor pleca nu știu unde, și asta este o problemă. Îndemnul meu, ca psihiatru, este să încercăm să gândim rațional și să încercăm să nu intrăm în panică, pentru că panica ne face rău atât fizic, cât și emoțional și nu mai gândim.”, a adăugat medicul psihiatru Andreea Szalontay.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite