Conf.dr. Andreea Szalontay, medic primar psihiatrie la Institutul de Psihiatrie Socola, din Iași, a vorbit, în emisiunea BZI LIVE, despre cauzele insomniei. Care sunt factorii ce declanșează această tulburare?
Insomnia reprezintă o tulburare de somn caracterizată prin dificultăți de a adormi, trezire pe timpul nopții sau somn de slabă calitate. Conform statisticilor, peste 50% dintre români dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte și aproximativ 75% se confruntă cu epuizare. Lăsată netrată, insomnia poate afecta sistemul cardiovascular, poate crește riscul de obezitate și, chiar, poate scădea puterea de concentrare.
Care sunt cauzele insomniei? Conf.dr. Andreea Szalontay: „Starea de anxietate și stresul prelungit pot să inducă o insomnie non-organică”
Principala cauza a insomniei o reprezintă stresul, însă tulburarea poate fi cauzată și de existența unei afecțiuni fizice sau psihice (probleme musculare sau articulare, incontinență urinară, boala Alzheimer, depresia, tulburarea bipolară etc.), unele medicamente (antidepresive, medicamente pentru hipertensiune, medicamente utilizate în tratamentul ADHD), tulburările hormonale (glanda tiroidă supraactivă sau hipertiroidismul), consumul de cafeină sau alcool înainte de culcare, temperaturile extreme sau schimbarea ritmului circadian.
„Insomnia poate fi de mai multe tipuri. Insomnia poate apărea în cadrul unei afecțiuni psihiatrice sau poate apărea de sine stătător. Starea de anxietate și stresul prelungit poate să inducă o insomnie non-organică, o insomnie care poate fi pasageră sau se poate croniciza, dacă nu o tratăm sau nu intervenim asupra factorilor care determină apariția insomniei. La tineri, în general, insomnia este dată de stres, de anxietate.”, a declarat conf. dr. Andreea Szalontay.
Responsabilă de apariția insomniei se face și pandemia, care ne-a adus pe culmile creșterii prevalenței anxietății și depresiei, atât la tineri, cât și la vârstnici.
„Să știți că și pandemia ne-a adus pe culmile creșterii prevalenței anxietății, depresiei și insomniei, atât la tineri, cât și la vârstnici, pentru că fiecare reacționează într-un mod particular la stresul pe care îl resimte și atunci e normal ca să crească această incidență a tulburărilor de somn.”, a adăugat medicul.
De câte tipuri poate fi insomnia?
Potrivit medicului Andreea Szalontay, insomnia poate fi de trei tipuri, și anume: de adormire, mediană și terminală. Insomnia de adormire este determinată de tensiunea emoțională acumulată, de anxietate și de starea de așteptare a unor lucruri negative. Insomnia mediană este cea care apare în cadrul depresiei, când persoana adoarme, dar se trezește la 2-3 dimineața, cam la aceeași oră în fiecare noapte. În ceea ce privește insomnia terminală, aceasta determină persoana să se trezească cu 2-3 ore mai devreme și să se gândească la facturi, la slujbă, la război și la tot felul de factori suplimentari negativi.
„Insomnia poate fi de trei tipuri: de adormire, când din cauza tensiunii emoționale acumulate, a anxietății, stării de așteptare, a unor lucruri negative, persoana nu se poate relaxa și nu poate să-și inducă starea de somn și asta apare frecvent la tineri; insomnia care apare în cadrul despresiei, de obicei, mediană, adică persoana adoarme și se trezește la 2-3 dimineața, cam la aceeași oră în fiecare noapte și nu mai poate dormi sau adoarme foarte greu și, evident, este foarte obosită a doua zi, pentru că neputând să-și facă un ciclu de somn de 7-8 ore, care este normal pentru un adult, va fi obosită a doua zi; sau insomnia terminală, în care persoana se trezește cu 2-3 ore mai devreme, apare tot pe o stare de încărcătură emoțională, începe să se gândească la facturi, război, la slujbă sau apar factori suplimentari negativi. Să nu uităm că, în afară de război, mai este și partea economică, care ne-a loviT și ne va lovi în continuare. Și foarte multe persoane sunt tensionate și din acest motiv.”, a explicat conf. dr. Andreea Szalontay, în cadrul emisiunii BZI LIVE.