Mezelurile sunt produse din carne procesată pe care mulți români le cumpără fără să știe ce conțin acestea. Cele mai toxice mezeluri au în compoziție aditivi alimentari, grăsimi, sare și condimente. Multe dintre acestea sunt foarte nocive pentru sănătate, deoarece pot crește riscul de boli cardiovasculare, cancer, diabet sau boli pulmonare.
Care sunt cele mai toxice mezeluri: Parizerul e primul loc
Parizerul este cel mai toxic dintre mezeluri deoarece conține, pe lângă cele menționate anterior, făină de soia, amidon, condimente precum sare, coriandru, boia de ardei, dar în special potențiatori de gust și coloranți, extrem de nocivi.
Practic, parizerul este un amestec de slănină, șorici, carne de pasăre dezosată mecanic și oase măcinate. După amestecare, compoziția se fierbe timp de 20 de minute în apă, la 75 de grade Celsius.
Apropiați ca și conținut de parizer, și pe locul al doilea în top, sunt crenvurștii. Aceștia conțin în cea mai mare parte MDM, adică tocătură de oase, tendoane, pielițe, grăsime (tot ce mai rămâne din carcasa de pasăre după ce se ia carnea), care sunt pline de bacterii care ne pot îmbolnăvi grav. Crenvurștii mai conțin apă, sare, condimente și arome naturale, stabilizatori, antioxidanți, nitrit de sodiu, potențiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoză, dextroză), colorant natural – carmin și conservanți: nitrit de sodiu și nitrat de potasiu.
Salamurile sunt pe locul trei în clasamentul celor mai toxice mezeluri. Ele conțin 60% slănină și șorici, 17% carne de calitate inferioară – adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât – mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imită gusturile condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanți, colorant – carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriți, nitrați, pastă de usturoi și zahăr. Conținutul se amestecă în malaxoare, după care se ambalează în membrane de plastic, se zvântă și se afumă industrial.
Poziția a patra în clasament este deținută de cârnați. Aceștia conțin carne de porc 60%, cu slănină și șorici, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, apă 20%, sare, condimente și arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu și potasiu), antioxidanți (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu și potențiator de gust (glutamat monosodic). Nitritul de sodiu previne creșterea bacteriei ce cauzează botulismul, mărește timpul de valabilitate al produsului, stabilizează culoarea roșie a cărnurilor procesate și dă o aromă specifică.
Kaiser, șuncă sau pateu, în topul toxicității
Kaizerul este pe locul cinci în lista celor mai toxice mezeluri, conținând carne de porc, slănină, apă, sare, condimente, stabilizatori, antioxidanți, nitrit de sodiu și potențiator de gust (glutamat monosodic). În plus, mai conține și agent de afumare, care este un aditiv alimentar ce poate fi cancerigen.
Pe locul al șaselea și al șaptelea se află pateul și lebărul. Pateul ar trebui să conțină ficat de porc sau pasăre, dar în plus mai are slănină, apă, făină de soia sau lapte praf, sare, condimente, stabilizatori, antioxidanți și conservanți. Lebărul ar trebui să conțină ficat de porc sau pasăre, carne de porc sau pasăre, la care se mai adaugă slănină, sânge de porc sau pasăre, orez sau griș, sare, condimente și conservanți.
Poziția a opta este ocupată de tobă. Aceasta conține cap și picioare de porc sau pasăre, urechi și limbă de porc sau pasăre, slănină, sânge de porc sau pasăre, sare și condimente.
Șunca este pe locul al nouălea în clasamentul celor mai toxice mezeluri și conține carne de porc, apă, sare, condimente, stabilizatori, antioxidanți, nitrit de sodiu și potențiator de gust (glutamat monosodic).
Ultimul loc în clasamentul mezelurilor toxice este ocupat de mușchiulețul afumat, care conține carne de porc, apă, sare, condimente, stabilizatori, antioxidanți, nitrit de sodiu și potențiator de gust (glutamat monosodic).
Nutriționiștii susțin că aceste cele mai toxice mezeluri din magazine ar trebui evitate sau consumate cu moderație, deoarece pot avea efecte negative asupra sănătății.