Dr. Claudia Artenie, medic primar dermatovenerologie – Pro Life Clinics, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre primele semne ale cancerului de piele. Iată care sunt acestea și cât de important este ca alunițele să fie verificate măcar o dată pe an de către un medic de specialitate.
Cancerul de piele constă în multiplicarea anormală, excesivă, a unor celule ale pielii. Este generat, de regulă, de expunerea excesivă la razele solare, dar poate avea și cauze genetice. Persoanele cărora expunerea la soare le provoacă simptome de cancer de piele au, de obicei: piele deschisă la culoare, tendința de a avea arsuri solare, ochi și păr de culoare deschisă, o piele plină de alunițe, pistrui, istoric medical de arsuri solare și istoric familial de cancer de piele.
Care sunt primele semne ale cancerului de piele? Iată sfaturile medicului dermatolog Claudia Artenie
Cancerul de piele se manifestă prin: apariția unor pete, leziuni sau alunițe noi pe corp; o inflamație care nu se vindecă; o formațiune care nu arată precum celelalte; înroșirea sau umflarea zonei din jurul unei alunițe; senzație de mâncărime sau de durere care nu dispare și modificări la nivelul unei alunițe.
Potrivit medicului dermatolog Claudia Artenie, când vorbim despre cancer de piele, este necesar să fie observate cinci elemente, și anume: asimetria, marginile, culoarea, diametrul și elevația. Ultimul criteriu are în vedere proeminența față de planul pielii, care este foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic.
„Sunt aceste criterii: A, B, C, D, E – asimetria, marginile, culoarea, diametrul și elevația, adică proeminența față de planul pielii. Dar atunci când o aluniță arată puțin altfel, rățușca cea urâtă, rățușca care iese în evidență față de celalalte leziuni sau este o leziune care a crescut mult în dimensiuni în ultimul timp, s-a modificat, arată altfel decât era înainte. În schimb, sunt și leziuni pe care noi le examinăm mai greu, cum sunt cele de pe spate sau de pe scalp. De aceea, este bine ca, o dată pe an, pacienții să se adreseze unui medic dermatolog pentru o dermatoscopie.”, a declarat medicul dermatolog Claudia Artenie, pentru BZI LIVE.
Dr. Claudia Artenie: „Traumatizarea unui nev, a unei alunițe, de obicei nu duce la malignizare”
O situație des întâlnită este traumatizarea unei alunițe. Vestea bună este că această acțiune nu duce la malignizare, în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, este necesar să cerem sfatul unui medic dermatolog, pentru a vedea dacă acea aluniță nu era dinainte o aluniță modificată ori o leziune suspectă.
„În general, alunițele care sunt proeminente nu pun probleme decât excepțional, iar traumatizarea unui nev, a unei alunițe, de obicei nu duce la malignizare. În schimb, este bine să ne adresăm unui medic, pentru a vedea dacă acea aluniță nu cumva era dinainte o aluniță modificată, o aluniță transformată, de fapt nu era aluniță și era altceva și astfel să nu trecem pe lângă un cancer de piele sau o leziune suspectă. Nu trebuie să ne fie să ne adresăm unui medic dermatolog de ce ne va spune sau de diagnostic.”, a adăugat medicul dermatolog Claudia Artenie.