miercuri, 29 mai, 2024

Care sunt simptomele depresiei postpartum? Iată explicația medicului Irina Cațighera – VIDEO

Dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre simptomele depresiei postpartum. Iată cum se manifestă această tulburare și cum poate fi combătută.

Depresia postpartum, cunoscută și sub denumirea de depresie postnatală, reprezintă o tulburare psihică, ce poate apărea în primele luni după naștere. Aceasta poate afecta una din opt femei și se poate manifesta și în cazul celor care au pierdut sarcina (de exemplu avort spontan sau nașterea unui făt mort). De asemenea, depresia postapartum poate fi întâlnită și la partenerii proaspetelor mame, însă aceste cazuri sunt foarte rare.

Care sunt simptomele depresiei postpartum? Dr. Irina Cațighera: „Cele mai frecvente sunt crizele de plâns”

În primele zile după naștere, mama se poate simți irascibilă, dar și bucuroasă în același timp. În plus, poate simți tristețe și teamă, sentimente ce o pot face să oscileze între râs și plâns. Deși aceste simptome sunt normale, ele devin îngrijorătoare, dacă se manifestă pe o durată care depășește două săptămâni. Atunci se instalează depresia postapartum, care este caracterizată prin pierderea interesului față de orice activitate, stare de oboseală accentuată, insomnie, dificultăți de concentrare, tulburări ale apetitului, agitație excesivă ori nepăsare. Totodată, mai pot apărea schimbarea bruscă, nemotivată, a stării de spirit, izolarea și interiorizarea excesivă.

„Există cinci simptome care trebuie să fie observate. Cele mai frecvente sunt crizele de plâns, schimbarea bruscă, nemotivată, a stării de spirit, izolarea, somnolență excesivă sau, din contră, insomnie, tulburări alimentare, de la refuzul alimentației până la bulimie, interiorizare excesivă, refuzul de a avea orice fel de activitate, cam aceasta este gama de simptome care sunt caracteristice unei mame depresive.”, a declarat medicul Irina Cațighera, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

dr. irina cațighera în studioul bzi live
„Cele mai frecvente sunt crizele de plâns, schimbarea bruscă, nemotivată, a stării de spirit, izolarea, somnolență excesivă sau, din contră, insomnie, tulburări alimentare, de la refuzul alimentației până la bulimie, interiorizare excesivă, refuzul de a avea orice fel de activitate, cam aceasta este gama de simptome care sunt caracteristice unei mame depresive.”

Dr. Irina Cațighera, medic ginecolog: „Când se întrunesc cinci dintre aceste simptome, trebuie să intervină familia”

Potrivit medicului Irina Cațighera, când se întrunesc cinci dintre aceste simptome, familia trebuie să ia măsuri și să intervină prin ajutor activ. În momentul în care mama refuză alimentarea la sân a bebelușului ori îngrijirea acestuia, este necesar ajutorul unui psiholog. S-a demonstrat că terapia cognitiv-comportamentală poate aduce beneficii multiple în acest caz, deoarece proaspăta mamă poate să învețe tehnici de meditație și de respirație, menite să inducă o stare de relaxare.

„Când se întrunesc cinci dintre aceste simptome, atenție, sunt foarte diferite de la mamă la mamă și de la temperament la temperament, trebuie să intervină familia și trebuie să intervină inclusiv prin ajutor activ. Atunci când mama refuză alimentația la sân, alimentarea bebelușului, îngrijirea acestuia. Sigur, și când familia nu mai poate face față, ajutorul unui psiholog. Există niște linii gratuite de psiho.”, a adăugat dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, pentru BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite