Maria Mesaroș, președinta Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre diabet. Care sunt simptomele acestei afecțiuni și ce analize sunt recomandate pentru depistarea diabetului?
Diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă, care își face apariția în momentul în care pancreasul nu mai este capabil să producă insulină sau când organismul nu utilizează insulina așa cum ar trebui. Insulina este un hormon pe care îl produce pancreasul și care funcționează precum o cheie, care ajută glucoza din alimentele consumare să străbată circulația sangvină și să ajungă în celulele corpului, pentru a crea energia de care are nevoie. Important de precizat este că, în sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză.
Care sunt simptomele diabetului? Maria Mesaroș: „Tocmai acești factori ar trebui din timp analizați”
De regulă, diabetul zaharat nu prezintă simptome la început. În timp, când nivelul de glucoză din sânge crește, pot apărea următoarele semne: sete, urinare în cantitate mai mare decât de obicei (poliurie), apetit culinar ridicat (polifagie) și oboseală. Pe măsură ce boala evoluează, persoana se poate confrunta cu vedere încețoșată, furnicături sau amorțeală a membrelor, infecții ale pielii și infecții ale tractului urinar.
„Tocmai acești factori ar trebui din timp analizați. Adică să nu pui pe seama altor treburi, altor probleme. Să te gândești întotdeauna dacă este un diabet, este mai bine să pui această problemă. Dacă am un diabet? Hai mai bine să văd un set de analize. Dacă medicul meu de familie nu mi-a spus: „Du-te, măcar o dată pe an să îți faci o glicemie sau o hemoglobină glicozilată”, du-te tu. Gândește-te, pentru că în jurul tău ai persoane cu diabet, nu se poate să nu afli, nu se poate să nu știi. Dacă la zece persoane, 1-2 persoane sunt cu diabet, nu există să nu ai tangență, să nu auzi despre diabet, ce este diabetul sau cum este diabetul sau cum se manifestă diabetul.”, a declarat Maria Mesaroș, pentru BZI LIVE.
Care sunt valorile normale ale glicemiei?
Glicemia se măsoară pe stomacul gol, fără ca persoana să fi mâncat timp de cel puțin opt ore. Valorile ideale ale acesteia sunt între 72 mg/dl și 108 mg/dl, situație care nu prezintă riscuri medicale. Sunt considerate la limită valorile între 120 mg/dl și 180 mg/dl, iar riscul pe care îl presupun acestea este mediu. O valoare de 215 mg/dl este considerată mare, iar riscul de îmbolnăvire este ridicat. Extrem de periculoasă este o glicemie mai mare de 315 mg/dl.
În momentul în care glucoza din sânge depășește 180 mg/dl, apare și în urină. Din componența acesteia, glucoza ar trebuie să lipsească în mod obișnuit. Un risc mare pentru sănătate poate fi și o valoare a glicemiei sub 50 mg/dl, fiindcă este periculos de mică.
Esențial de reținut este că nivelul glicemiei este normal să fie mai ridicat după masă. Mai mult, valorile ideale pot fi diferite în funcție de fiecare individ în parte și de metoda de laborator folosită pentru măsurare.