miercuri, 4 decembrie, 2024

Care va fi pensia minimă după majorarea din 2024! Ministrul Muncii a prezentat calculul

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a spus care va fi pensia minimă după majorarea din 2024. Ministrul a explicat cum se va opera majorarea pensiilor și cum se va face recalcularea acestora. Principalul aspect evidențiat a fost introducerea unei noi formule de calcul bazată pe contributivitate și puncte, care va influența nivelul pensiilor.

Care va fi pensia minimă după majorarea din 2024

Pensia minimă de care pot beneficia pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată) este sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari. Pensia minimă se determină ca diferență între valoarea stabilită pentru anul respectiv (în 2024, 1.281 de lei) și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. Pensia minimă, care acum este 1.125 de lei, va ajunge de la 1 ianuarie 2024, la 1.281 de lei.

„Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1.125 de lei la 1.281 de lei”, a precizat Sorina Bucura Oprescu.

Formula nouă de calcul a pensiilor este bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, conform principiului contributivităţii.

De la 1 ianuarie 2024, un punct de pensie are valoarea de 2.032 de lei.

„Avem garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiindcă dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021. Şi, atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor. Fiecare român şi-a primit pensia majorată în ianuarie, fiindcă pensiile se plătesc prin convenţiile cu Poşta Română până pe data de 16 a fiecărei luni, în cazul celor care merg prin factorul poştal, respectiv pe 12 a fiecărei luni în cazul celor primite pe card”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Cum se va face recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiilor anul acesta va viza fiecare pensie în parte, iar principalele reglementări din noua lege a pensiilor includ:

  • o formulă de calcul nouă, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar conform principiului contributivității;
  • vârsta standard de pensionare, stabilită la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;
  • stagiul minim de cotizare de 15 ani, cu stagiul complet de cotizare contributivă de 35 de ani;
  • reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții speciale sau au depășit stagiul complet de cotizare.
  • puncte suplimentare pentru vechime: stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;
  • beneficii pentru mame: posibilitatea de a se pensiona mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil crescut, în limita unei reduceri maxime de trei ani și șase luni.

Altfel, ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, a anunțat Care va fi pensia minimă după majorarea din 2024.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.